Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Polimer biodegradabil pentru tratamentul AR

de Florentina Ionescu - apr. 14 2023
Polimer biodegradabil pentru tratamentul AR

Inginerii de la University of California San Diego au dezvoltat un sistem pe bază de polimer biodegradabil pentru a trata artrita reumatoidă. El funcţionează în tandem cu puterea sistemului imunitar.

polimer biodegradabilAbordarea cercetătorilor s-a bazat pe reușitele obţinute în două domenii: modularea sistemului imunitar pentru a trata anumite boli, precum cancerul și bolile autoimune, și folosirea tretinoinului, cunoscut și sub numele de acid retinoic all-trans sau ATRA, în creșterea și dezvoltarea celulară.

Ei au abordat aceste provocări din perspectiva biomaterialelor create în laborator și astfel au adăugat două inovaţii-cheie metodelor anterioare. Una este eliberarea locală, iar a doua este valorificarea micro-mediului articulaţiei pentru o eficacitate susţinută a tratamentului administrat local.

Cu ajutorul acestei metode noi, ATRA încapsulat este injectat direct într-o articulaţie afectată de artrita reumatoidă (AR), unde rămâne activ și își face efectul timp de cel puţin câteva săptămâni.

Acidul retinoic transformă celulele cauzatoare de boală în celule care stopează boala – limfocite T reglatorii. În esenţă, sistemul creat de ingineri transformă locul bolii (articulaţia, în acest caz) într-o fabrică producătoare de celule T reglatoare.

Sistemul nou inventat utilizează un biomaterial biodegradabil pentru a facilita eliberarea ATRA într-un ritm lent. Iar ATRA reprogramează celulele T astfel încât ele să poată trata boala.

Fără efecte nedorite

ATRA este aprobat de FDA pentru tratamentul leucemiei promielocitare. Cercetările din ultimii 20 de ani au sugerat că acesta ar putea fi promiţător și în tratarea artritei autoimune, și în reducerea inflamaţiei.

Iar ruta de administrare – când ATRA este încapsulat folosind materiale biodegradabile – are multiple avantaje. Poate fi injectat direct în articulaţii, la concentraţii terapeutice. Pe măsură ce se răspândește din articulaţie, molecula intră în circulaţie la concentraţii mult mai mici, prevenind astfel efectele nedorite.

Citiți și: Algoritm util în titrarea insulinei


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2023-04-biodegradable-polymer-rheumatoid-arthritis.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe