Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O nouă abordare în tratarea complicaţiilor din boala Crohn

de Dr. Diana Andronache - feb. 3 2023
O nouă abordare în tratarea complicaţiilor din boala Crohn

Două echipe de cercetători au obţinut un succes semnificativ în tratarea fistulelor perianale cu ajutorul unui compozit de hidrogel biodegradabil încărcat cu celule stem.

poza3Boala inflamatorie intestinală este reprezentată de două tulburări majore, rectocolita ulcerohemoragică și boala Crohn. Cea din urmă se caracterizează prin inflamaţie transmurală și poate implica orice porţiune a tractului intestinal, de la cavitatea bucală până la zona perianală.

Aproximativ 30-40% dintre pacienţii cu boală Crohn dezvoltă fistule perianale, asociate cu durere, disconfort, dar și cu eliminare de sânge sau puroi. În aceste situaţii, se optează pentru o atitudine chirurgicală, însă mai mult de jumătate dintre pacienţi nu beneficiază de tratamentele disponibile în prezent.

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine în colaborare cu Whiting School of Engineering au obţinut un succes semnificativ în tratarea fistulelor perianale cu ajutorul unui compozit de hidrogel biodegradabil încărcat cu celule stem.

Hidrogelul creat de această echipă poate fi injectat direct la nivelul fistulei. Acesta este infuzat cu fragmente de nanofibre care conferă substanţei suficientă rigiditate pentru a ancora celulele stem la locul fistulei, astfel încât acestea să nu migreze. Gestul ajută la regenerarea ţesuturilor și stimulează procesul de vindecare.

Citiți și: Studii efectuate pe piele artificială


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230125103953.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe