Newsflash
ACTUALITATE Știri

Doar 40% din populația lumii consumă suficienți micronutrienți esențiali

de Florentina Ionescu - nov. 27 2024
Doar 40% din populația lumii consumă suficienți micronutrienți esențiali

Conform unui studiu recent, 60% din populația globală nu consumă niveluri adecvate de micronutrienți esențiali, precum vitaminele și mineralele.

Această deficiență de micronutrienți vine cu provocări semnificative pentru sănătatea publică, afectând întregul sistem, de la funcționarea sistemului imunitar, până la sănătatea celulară pe termen lung și procesul de îmbătrânire, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Nutriția personalizată rămâne o provocare

Deși tot mai mulți oameni sunt conștienți de beneficiile suplimentelor (peste opt din zece europeni spun că au luat suplimente la un moment dat în viața lor) provocarea principală este ca aceste soluții să fie adaptate nevoilor nutriționale specifice fiecărei persoane. 

În România, un studiu realizat de Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare arată că 94% dintre respondenți au utilizat astfel de produse în ultimul an, însă 62% recunosc că au nevoie de ghidaj pentru a face alegeri informate privind vitaminele. 

„Micronutrienții joacă un rol esențial în funcționarea celulară, susținând producerea de energie, repararea leziunilor și o comunicare eficientă între celule. Cu toate acestea, stilul de viață modern, obiceiurile alimentare și procesul de îmbătrânire au condus la un deficit nutrițional semnificativ pentru o mare parte a populației globale, chiar și în zonele unde alimentele sunt disponibile din abundență”, explică dr. Rob Sinnott, directorul științific al USANA, o companie globală cu sediul în Statele Unite. 

Acesta mai punctează faptul că celulele comunică între ele printr-un proces numit semnalizare celulară, care le permite să răspundă moleculelor provenite din mediul intern sau extern. „Progresele în tehnologia nutrițională ne permit acum să dezvoltăm combinații specifice de nutrienți care activează răspunsuri celulare benefice, contribuind la optimizarea funcțiilor organismului.”

Această deficiență de micronutrienți nu este lipsită de consecințe. Sănătatea celulară precară este asociată cu slăbirea răspunsurilor imunitare, scăderea nivelurilor de energie și o susceptibilitate crescută la problemele de sănătate legate de vârstă, inclusiv afecțiuni ale articulațiilor și oaselor. 


Notă autor:

Referințe:
1. Passarelli, Simone et al. The Lancet Global Health, Volume 12, Issue 10, e1590 - e1599. https://www.thelancet.com/action/showCitFormats?doi=10.1016%2FS2214-109X%2824%2900276-6&pii=S2214-109X%2824%2900276-6
2. Studiu Ipsos “Actitudes de los europeos hacia los complementos alimenticios”.
3. Studiu https://www.infosuplimente.ro/studiu-privind-consumul-de-suplimente

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe