Newsflash
OPINII

Structura familiei şi comportamentul suicidar

de Dr. Oana CORNUŢIU - mar. 27 2014
Structura familiei şi comportamentul suicidar
   Comportamentele umane sunt toate dezvoltate în continuarea comportamentelor animale. Ele apar pe o bază neurofiziologică, pe care o au în comun mamiferele superioare. Diferenţa dintre comportamentele umane şi cele etologice constă în socializarea şi culturalizarea comportamentelor umane. Dar acestea sunt două pojghiţe foarte subţiri, care, din păcate, se „răzuiesc“ foarte uşor şi atunci rămâne doar animalul din om. Se formează extrem de greu şi se distrug rapid. Aceasta este o lege a învăţării.
   Noi ne formăm continuu de la naştere şi până la moarte. Primii ani sunt esenţiali. Acele experienţe sunt fundamentul a ceea ce se va dezvolta. De aici importanţa uriaşă „a celor şapte ani de acasă“. De aceea, familiile dezmembrate furnizează un număr mult mai mare (semnificativ statistic) de pacienţi psihiatrici decât familiile armonioase. În primii ani învăţăm (ne formăm) în primul rând prin imitare, prin ceea ce putem imita (prin ceea ce vezi şi auzi de la tata şi mama şi... de unde poţi). Pentru forjarea identităţii, copilul are nevoie de ambele tipuri parentale. Familiile, în formula lor atitudinal reactivă şi emoţională, sunt de multe feluri. Una dintre aceste formule familiale este cea a „jocului fără sfârşit”, în care lipseşte dialogul constructiv, în care fiecare vrea să fie deasupra. Unul spune una, celălalt nu completează, ci spune altceva, ca să fie deasupra şi tot aşa. În aceste condiţii, copilul nu poate clasa semnalele, pierde posibilitatea clasificării şi ierarhizării clare a semnalelor. Apare nesiguranţa, care, între altele, generează instabilitate emoţională. La acest moment istoric, în tendinţa de egalizare a sexelor, acest tip de familie este tot mai frecvent. Dincolo de aceste adevăruri demonstrate, părinţii nu sunt suficienţi pentru formarea unei complete şi funcţionale identităţi. Părinţii sunt pe verticală. Copilul are nevoie de termeni de referinţă şi pe orizontală. Or, pe orizontală, termenii de referinţă sunt fraţii şi surorile. Lipsa lor este mai greu suplinită, până în grădiniţă şi şcoală. Dar acestea, ultimele, sunt relaţii lipsite de suportul empatic necesar.
   Am făcut această lungă introducere pentru a se înţelege mai bine ceea ce vreau să spun. În urma cercetării tentativelor de suicid în judeţul Bihor, în 2012, între alte rezultate inedite, am avut surpriza de a găsi că 74,4% din persoanele cu tentative de suicid fuseseră copii singuri la părinţi. La suicidarii care proveneau din familii cu doi copii, suicidul scădea la 14%, în cazul celor care proveneau din familii cu trei-patru copii, rata tentativelor scădea la 2,5%. În cazul suicidarilor care proveneau din familii cu mai mult de patru copii, rata creştea din nou. Sensul acestor cifre este că un copil singur la părinţi are riscul maxim de a avea instabilitate emoţională, mai ales la copiii care provin din familiile de tipul „jocului fără sfârşit“ şi că şansa la maxima stabilitate emoţională o au copiii provenind din familii cu trei-patru copii.
   Nici vorbă ca toţi copiii singuri la părinţi să facă o carieră suicidară. Ar fi o afirmaţie eronată. Stabilitatea emoţională depinde de mulţi factori, iar profilul psihologic al suicidarului înseamnă mai mulţi parametri. Dar, cifrele arată că, în familiile cu un singur copil, şansa apariţiei unei instabilităţi emoţionale este cu mult mai crescută decât în alte structuri familiale. O carieră suicidară are şanse maxime de a debuta şi a se dezvolta dacă personologic persoana în cauză are ca trăsături instabilitatea emoţională, agresivitatea (care ontogenetic devine autoagresiune) şi un temperament exploziv. Aceste informaţii pot fi de utilitate publică (nu doar medicală) pentru familiile tinere şi cele în curs de formare, pentru educatoarele şi învăţătoarele (domenii complet feminizate azi) care au în grupe şi clase copii singuri la părinţi, pentru a şti cum să îi formeze, documentându-se întâi. Cred că ele ar trebui să fie subiect de educaţie medicală a populaţiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe