Reprezentanţii a peste 200 de publicaţii medicale trag un semnal de alarmă și cer ca liderii mondiali să ia măsuri urgente pentru rezolvarea crizei privind schimbările climatice.
Semnatarii editorialului comun, publicat în peste 200 de reviste medicale din întreaga lume, trag un semnal de alarmă, iar mesajul lor arată că încălzirea globală afectează deja în mare măsură sănătatea oamenilor din întreaga lume. Ei subliniază, așadar, că trebuie luate măsuri de urgenţă împotriva schimbărilor climatice și că este nevoie de acţiuni ample pentru a proteja sănătatea populaţiei, scrie The Guardian.
Reprezentanţii British Medical Journal (BMJ) au declarat că este pentru prima oară când atât de multe reviste medicale se alătură acestui efort colectiv, de a face o declaraţie comună, reflectând astfel gravitatea situaţiei. Editorialul, care este publicat înaintea Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021 (COP26), ce va avea loc în noiembrie, la Glasgow, menţionează: „Înaintea acestor întâlniri fundamentale, noi – editorii publicaţiilor medicale din întreaga lume – facem apel pentru a se lua măsuri urgente pentru a menţine creșterile temperaturii globale medii sub 1,5 grade Celsius, pentru oprirea distrugerii naturii și pentru protejarea sănătăţii”.
Totodată, în declaraţia comună a editorilor publicaţiilor medicale se arată că „sănătatea este deja lezată de creșterile temperaturii globale și de distrugerea mediului natural, o problemă pe care profesioniștii din domeniul sănătăţii au adus-o în centrul atenţiei vreme de decenii bune”.
Actuala traiectorie a omenirii trebuie schimbată
Mesajul-cheie al editorialului este că dovezile știinţifice sunt fără echivoc și că o creștere a temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius în raport cu media preindustrială și cu pierderea continuă a biodiversităţii riscă să provoace daune catastrofale sănătăţii, care vor fi ireversibile: „În ciuda preocupării necesare pentru COVID-19 la nivelul întregii lumi, nu putem aștepta ca pandemia să treacă pentru a reduce rapid emisiile. Reflectând la severitatea momentului, acest editorial apare în publicaţiile medicale din întreaga lume. Suntem uniţi în recunoașterea faptului că doar schimbările echitabile și fundamentale ale societăţilor vor reuși să schimbe actuala noastră traiectorie. (...) Noi, ca editori ai revistelor medicale, cerem guvernelor și altor lideri să acţioneze, să facă din 2021 anul în care omenirea și-a modificat în sfârșit cursul”.
Unul dintre semnatarii textului este dr. Fiona Godlee, redactorul șef al BMJ, care a declarat că profesioniștii din domeniul sănătăţii au fost în linia întâi în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și că aceștia sunt uniţi când este vorba despre avertismentul cu privire la depășirea temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius. Tot ea amintește că „dacă se va permite în continuare distrugerea naturii, acest lucru va aduce următoarea criză, care va fi mult mai periculoasă”.
Concluzia trasă de dr. Fiona Godlee este că naţiunile mai bogate trebuie să acţioneze mai repede și să ia mai multe măsuri pentru a sprijini acele ţări care suferă deja din cauza temperaturilor mai mari: „2021 trebuie să fie anul în care omenirea își schimbă cursul – sănătatea noastră depinde de acest lucru”.
Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/06/more-than-200-health-journals-call-for-urgent-action-on-climate-crisis
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe