Newsflash
Știri

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces

de Dorina Novac - oct. 29 2021
Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces

Riscul de infecţie se reduce de peste cinci ori după vaccinare, iar cel de spitalizare de peste zece ori, potrivit unui studiu realizat de CNCAV. De asemenea, riscul de a ajunge într-o secţie ATI se reduce de 14 ori, iar cel de deces de peste 20 de ori.

vaccinarea

Studiul realizat de CNCAV a urmărit eficienţa vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluţia persoanelor nevaccinate. Setul de date analizat a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive și negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane unice, cu vârsta de peste 16 ani și cu istoric cunoscut de vaccinare împotriva COVID-19. Rezultatele studiului au arătat că la persoane nevaccinate s-au înregistrat 659 de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, 167 de spitalizări, 10 internări în ATI și 27 de decese.

        Potrivit analizei, la persoane cu schemă incompletă de vaccinare, după 14 zile de la efectuarea primei doze, au fost înregistrate 404 cazuri de infecţie cu coronavirus, 85 spitalizări, 4 internări în ATI și zece decese. De asemenea, la persoane vaccinate complet împotriva COVID-19, după 14 zile de la efectuarea dozei 2, s-au înregistrat 69 de cazuri de infecţie, 14 spitalizări, 0,9 internări în ATI, 1,6 decese.

Eficienţă dovedită

        Întrucât riscul de evoluţie severă a bolii variază în funcţie de populaţia analizată, eficienţa vaccinării împotriva infecţiei, a spitalizării, internării în ATI și a decesului în urma COVID-19 a fost calculată ajustat, în funcţie de vârstă, sex și săptămâna testării. Eficienţa împotriva infecţiei, analizată pentru fiecare tip de vaccin, începând cu 14 zile de la
efectuarea dozei 2, este de 84,1% la vaccinul Pfizer-BioNTech, 93,1% la Moderna şi 71,1% la AstraZeneca.

        CNCAV a prezentat și eficienţa cumulată pentru toate tipurile de vaccin, calculată după 14 zile de la efectuarea celei de-a doua doze. Astfel, eficienţa împotriva infecţiei este de 84,4%, cea împotriva spitalizării este 91,8%, eficienţa împotriva internării în ATI – 92,8% și eficienţa împotriva decesului – 95,1%.

        O altă concluzie observată a fost că protecţia împotriva spitalizării, internării în ATI și a decesului este de peste 50% încă de la administrarea primei doze, la minimum 14 zile de la efectuarea acesteia.

        CNCAV a subliniat că beneficiile maximale se obţin după 14 zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare, ceea ce subliniază importanţa administrării celei de-a doua doze.

        Analiza a fost făcută în perioada februarie-mai 2021, corespunzătoare valului trei al pandemiei, atunci când în România era dominantă varianta Alfa a virusului SARS-CoV-2.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe