Newsflash
Știri

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a fost aprobată de CSAT

de Florentina Ionescu - dec. 4 2020
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a fost aprobată de CSAT

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în țara noastră a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Aceasta a fost aprobată ieri în ședința CSAT.

Hotărârea privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 1171 din 3 decembrie 2020.

vaccin covid

Potrivit documentului, vaccinarea împotriva COVID-19 în România va fi implementată prin mecanismul stabilit la nivelul Comisiei Europene și în acord cu legislația și protocoalele medicale existente.

V-ar putea interesa și: Klaus Iohannis: peste 80% din persoanele din zona medicală vor să se vaccineze

Împărțită pe mai multe capitole, Strategia are o secțiune dedicată grupelor populaționale care vor fi vaccinate împotriva COVID-19:

„Este de așteptat ca disponibilitatea și accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării, din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii extrem de ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”.

În Strategie sunt descrise grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19:

  • Personalul din domeniul sănătății
  • Personalul din centre rezidențiale și medico-sociale
  • Populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2
  • Personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

„Aceste grupuri prioritare sunt cele care ar trebui vaccinate în prima etapă, urmând ca, odată epuizată această etapă, vaccinarea să fie disponibilă pentru toată populația, în vederea asigurării protecției față de formele severe și realizării imunității colective, estimată în prezent la circa 70% din totalul populației”, se arată în document.

Detalii despre stocarea vaccinurilor

În document, la subcapitolul dedicat rețelei de stocare și distribuție (lanțul de frig), se precizează că strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte.

Stocarea și distribuția vaccinurilor se efectuează după un anumit traseu:

  • Depozitul central și depozitele regionale care dispun de condiții de stocare la temperaturi de la minus 80 de grade Celsius până la 2-8 grade Celsius,
  • De la nivelul depozitelor centrale și regionale se va efectua distribuția către centrele de vaccinare locale, fixe și mobile, pentru efectuarea vaccinării.

Click pe butonul „galerie” de mai jos pentru a putea consulta documentul integral.


Galerie imagini (11)

Despre registrul electronic național de vaccinare

Potrivit hotărârii publicate în Monitorul Oficial, în RENV (registrul electronic național de vaccinare) există modulul de vaccinare a adultului, care permite introducerea datelor despre persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 și despre vaccinul administrat, respectiv tipul de vaccin administrat, produsul, lotul, data vaccinării, RAPI.

În funcție de etapa de vaccinare, utilizatorii vor putea accesa registrul pe baza unor date de identificare furnizate de către INSP.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe