Organizaţia Naţiunilor Unite a publicat recent un raport privind mortalitatea infantilă, neonatală şi la vârste sub cinci ani. Cifrele privind ţara noastră arată că, la nivel european, ocupăm un nedorit loc trei, după Albania şi Republica Moldova şi la concurenţă cu Bulgaria. Mariana Minea a selectat câteva din cele mai importante date din acest raport.

"> România: mortalitatea la copiii sub 5 ani a scăzut cu două treimi faţă de 1990 - Viața Medicală
Știri

România: mortalitatea la copiii sub 5 ani a scăzut cu două treimi faţă de 1990

de Dr. Mariana MINEA - sept. 27 2013
România: mortalitatea la copiii sub 5 ani a scăzut cu două treimi faţă de 1990

Organizaţia Naţiunilor Unite a publicat recent un raport privind mortalitatea infantilă, neonatală şi la vârste sub cinci ani. Cifrele privind ţara noastră arată că, la nivel european, ocupăm un nedorit loc trei, după Albania şi Republica Moldova şi la concurenţă cu Bulgaria. Mariana Minea a selectat câteva din cele mai importante date din acest raport.

   În anul 2012, România a înregistrat o rată a mortalităţii la copiii cu vârste sub 5 ani de 12 la 1.000 de naşteri vii, cu 68% mai mică decât rata din 1990, de 38/1.000. În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă (decesul survenit în primul an de viaţă), procentul a scăzut de la 31, la 11 la mie (cu 64%) în aceeaşi perioadă. Informaţiile sunt disponibile în cel mai recent raport publicat de Grupul interinstituţional al ONU pentru Estimarea Mortalităţii Infantile (IGME), din care fac parte şi Organizaţia Mondială a Sănătăţi, UNICEF şi Banca Mondială.
   Potrivit aceluiaşi raport, la nivel european, România ocupă locul al treilea în clasamentul ţărilor cu cele mai ridicate procente de mortalitate infantilă şi mortalitate sub vârsta de 5 ani, după Albania şi Republica Moldova, pe acelaşi loc cu Bulgaria.
   Autorii subliniază faptul că mortalitatea la vârste mai mici de 5 ani cunoaşte o tendinţă descendentă la nivel global, scăzând cu aproape jumătate faţă de cea înregistrată în anul 1990. Acest procent a fost atins şi depăşit de toate statele lumii, cu excepţia celor din Africa Sub-Sahariană şi din Oceania. De exemplu, toate cele 16 state cu mortalitate de peste o sută de cazuri la 1.000 de naşteri vii se găsesc în Africa Sub-Sahariană.

Perioada neonatală, cea mai vulnerabilă

   Progresele sunt mai puţin spectaculoase în ceea ce priveşte prevenirea deceselor neonatale, astfel că mortalitatea în primele 28 de zile de viaţă s-a redus cu 37%, de la 33 de cazuri la mie în 1990, la 21 în 2012, global. După cum subliniază raportul, aproximativ o jumătate (44%) din decesele survenite sub vârsta de 5 ani au loc în perioada neonatală. Primele 28 de zile sunt cele mai vulnerabile pentru sănătatea copilului, iar dificultatea de a preveni decesele în acest interval de timp este mai mare. Şi la acest capitol, există variaţii semnificative de la o regiune la alta: de la mai puţin de un deces la 1.000 de nou-născuţi vii în Andorra şi Luxemburg, la peste 50/1.000 în Sierra Leone. În 1990, Estonia avea o mortalitate neonatală de Mortalitatea în Europa la copiii cu vârsta sub 5 ani (2012)11/1.000, iar până în 2012, cifra a scăzut la 1,6 (scădere cu 86%). Urmează Luxemburg (82%), Maldive (81%), Lituania (78%), Republica Cehă şi Serbia (76% fiecare). Datele pentru România în ceea ce priveşte mortalitatea neonatală arată o scădere de la 18 la mie, în 1990, la 7,5 la mie în 2012 (cu 58%). În clasament ne situăm tot în urma Albaniei şi Moldovei.

Cauza principală: prematuritatea
   Raportul nu analizează cauzele de deces neonatal pentru fiecare regiune şi ţară în parte, dar estimează că în 2012, la nivel global, 34% din aceste morţi au fost provocate de complicaţii apărute ca urmare a naşterilor premature. Alte probleme prevenibile care au dus la deces în perioada neonatală au fost sepsisul şi meningita (12% din decese), pneumonia (10%) şi diareea (2%).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe