Newsflash
Știri

Reacțiile medicilor români: „De ce nu au fost ocupate 628 de locuri la Rezidențiat?”

de Florentina Ionescu - dec. 6 2022
Reacțiile medicilor români: „De ce nu au fost ocupate 628 de locuri la Rezidențiat?”

Ministerul Sănătății a anunțat în 29 noiembrie că la domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 scoase la Concursul de admitere în Rezidențiat.

Mulți medici români – nume grele din prezent – se întreabă de ce au rămas neocupate aceste posturi și încearcă să găsească un răspuns. 

MS: La domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri și posturi 

sandra alexiu facebook

Medicina nu mai e o atracție pentru tineri

Dr. Sandra Alexiu (foto sus), președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, face o previziune sumbră: în zece ani nu vom mai vedea nici retețe compensate, nici trimiteri, nu vom mai fi vaccinați, operați sau consultați, pentru „că nu va mai avea cine să facă toate astea”, aceasta amintind că medicina nu mai e o atracție pentru tineri.

„Ultimul comunicat privind examenul de rezidențiat ar trebui să dea frisoane celor care au condus frâiele sănătății în România în ultimii 20 de ani, dar mai ales celor care vor urma la conducere. În lipsa strategiilor viabile și în ciuda exodului medicilor, pare ca nimănui nu ii pasă ce se va întâmpla cu sănătatea românilor. E trist că au rămas neocupate 625 de locuri (de fapt, 628 locuri – n.red.), medicina nu mai e o atracție pentru tineri, iar cei care aleg totuși, doresc specialități care să ii poată propulsa în specialități bine plătite sau ușor de ales pentru alte țări”, a scris doctor Sandra Alexiu pe o rețea socială.

Aceasta a adăugat că nu va comenta dezastrul de la chirurgie sau medicina de urgență, „dar dacă e să vorbim despre medicina de familie, nu trebuie să se mire nimeni că am ajuns aici”.

Din păcate, medicii de familie nu mai vin în cabinetele din mediul rural, a punctat dr. Sandra Alexiu:

„Cu o finanțare sub orice critică și o minimizare a specialității în formă continuată, cu o desconsiderare de neacceptat a medicilor care au rămas în cabinete și pe fondul unei neimplicări aproape complete a consiliilor locale, mai ales în rural, să nu mirăm că nu mai vin medicii în cabinete. În zece ani nu veți mai vedea nici retete compensate, nici prețioasele trimiteri fără de care unii nu mai pot respira, nu veți mai fi vaccinați, operați sau consultați, că nu va mai avea cine să facă toate astea. Din fericire nu va mai fi nimeni de înjurat și nici de ponegrit prin emisiuni obscure.”

Oamenii tineri au nevoie de mentori

Dr. Ruxandra Jurcuț (foto jos), profesor la UMF „Carol Davila” din București și medic primar cardiologie, a amintit că se vorbește mult în perioada aceasta despre probleme ale rezidențiatului ca examen și ca proces de formare. 

ruxandra jurcut

„Sunt multe de scris și voi mai reveni la subiect. Cred cu tărie că oamenii tineri au nevoie de mentori, de profesioniști pe care să îi vadă ca model. Cred că într-o lume în care critica a devenit arma de atac a durilor și de apărare a complexaților, să găsești pe cineva care să te încurajeze și să te ridice pe umerii săi dacă ești mic este extrem de valoros. De fapt, neprețuit...”, a scris prof. dr. Ruxandra Jurcuț pe pagina sa oficială.

Aceasta a adăugat că mai crede faptul că mentorii pot fi prieteni, chiar din alte arii de expertiză, nu neapărat din Medicină.

„Cred și că este valabil în orice moment al carierei tale, că mentorii pot fi prieteni, pot fi și din alte arii de expertiză, dar să-ți arate căi și mijloace de a crește frumos. Așa că dragi proaspăt rezidenți, căutați atenți în jurul vostru și veți găsi cu siguranță cel puțin un om, tânăr sau experimentat, care să vă fie model, cu care să puteți comunica și de la care să aveți multe de învățat. Țineți-vă aproape de acel om sau de acei oameni. Și nu vă lăsați subestimați, nu vă lăsați atacați de cei mai puțini decât buni sau prea puțin generoși. E pierderea lor că sunt așa!”, a conchis prof. dr. Ruxandra Jurcuț.

Problema nu ar fi cantitatea, ci calitatea învățământului

Doctorul Gabriel Tatu-Chițoiu a publicat opinia sa pe o rețea socială, plecând de la cele 628 de locuri rămase neocupate. El spune că a citit cu atenție răspunsurile la întrebarea „De ce nu au fost ocupate 628 de locuri la rezidențiat?”. 

dr. gabriel tatu-chitoiu facebook foto

„Înțeleg că 1.600 de candidați, absolvenți ai Facultăților de medicină, au «picat» examenul... unii care au luat note de trecere au refuzat specialități pe care nu și le doreau. Personal, nu cred că facultățile scot prea multe locuri pentru studenți în condițiile în care avem un deficit mare de medici. Cu situația de acum, prin 2030 nu vom mai avea medici de familie. Problema mi se pare a NU fi cantitatea, numărul studenților, ci calitatea învățământului”, a subliniat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog.

Acesta a adăugat că este convins că societaea ar afla multe lucruri dacă ar face un sondaj sistematic la care să răspundă studenții.

„Sunt multe aspecte. Cel care îmi vine acum în minte, și pe care personal îl consider de importanță majoră, a fost trecerea la învățământul pe «module». Cred că a fost o eroare. Medicina este o meserie grea (un soi de autoflagelare) indiferent de specialitate, o meserie în care trebuie să înveți continuu. Iar unele specialități sunt cumplite ca încărcătură fizică, emoțională, psihică... Și oricât ar părea de curios pentru frustrarea unora, motivația pe care o ai când alegi meseria asta nu este, de regulă, banul”, a subliniat medicul cardiolog.

În concluzie, afirmă dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, „fiecare dintre noi avem unul sau mai multe răspunsuri. Cred că este nevoie de sondaje, de o dezbatere publică serioasă. Altfel... se întrezărește ziua în care nu vom mai fi îngrijiți de medici români, ci de colegi veniți de undeva dinspre est”. 

repartitie candidati rezidentiat

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe