Newsflash
Știri

Proiect de ordin. Cum vor obține fizioterapeuții gradele profesionale

de Florentina Ionescu - nov. 11 2022
Proiect de ordin. Cum vor obține fizioterapeuții gradele profesionale

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de ordin cu metodologia examenului de acreditare profesională a fizioterapeuților.

Detaliile privind organizarea și desfășurarea examenului prin care fizioterapeuții vor obține gradele profesionale se stabilesc prin anunțul de examen întocmit de Colegiul Fizioterapeuţilor din România, în baza metodologiei-cadru, se arată în proiectul de act normativ de pe site-ul ms.ro.

Potrivit proiectului de ordin, Colegiul Fizioterapeuților din România (CFZRO) organizează examenul pentru obținerea  gradului specialist, respectiv principal pentru fizioterapeuți, anual, în sesiuni naționale.

Organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea gradului specialist, respectiv principal este coordonată de CFZRO și se desfășoară la nivelul colegiilor teritoriale din cadrul CFZRO.

Ca organizator, CFZRO colaborează cu Ministerul Sănătății și direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, în vederea asigurării condițiilor optime de desfășurare a examenului pentru obținerea gradului specialist, respectiv principal. 

fizioterapeut
Foto de Sincerely Media de pe Unsplash

 

Comisie centrală și comisii teritoriale

În vederea organizării și susținerii examenului pentru obținerea gradului specialist, respectiv principal, CFZRO constituie o comisie centrală de examen și comisii de examen teritoriale și a municipiului București, precum și comisia de specialiști desemnată să elaboreze subiectele de examen.

Ministerul Sănătății desemnează reprezentanți în comisia centrală de examen, iar direcțiile de sănătate publică desemnează reprezentanți în comisiile teritoriale de examen.

Examen în două etape

Potrivit metodologiei-Cadru de organizare și desfășurare a examenului de obținere a gradelor profesionale pentru fizioterapeuți detaliate în proiectul de Ordin supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătății (ms.ro), examenul pentru obținerea gradului specialist, respectiv principal pentru fizioterapeuți se desfășoară în două etape:

  1. etapa I, eliminatorie - verificarea dosarelor de înscriere;
  2. etapa a II-a - verificarea cunoștințelor prin test grilă.

Sunt declarați promovați candidații care obțin la testul-grilă minimum 70 de puncte, corespunzător notei 7,00. Rezultatele finale ale examenului se validează prin decizie a președintelui comisiei centrale de examen.

Testul-grilă și, respectiv, grila de corectură se elaborează de membrii comisiei de elaborare a subiectelor. 

fizioterapeuti transparenta decizionala

CFZRO publică anunțul de examen pe site-ul www.colegiulfizioterapeutilor.ro cu cel puțin 45 de zile înainte de data stabilită pentru începerea examenului de grad specialist ori principal. Pentru o mai bună informare cu privire la organizarea și susținerea examenului de grad specialist sau principal, anunțul de examen se publică și pe site-urile Ministerului Sănătății și direcțiilor de sănătate publică.

Tematica și bibliografia de examen 

Tematica și bibliografia pentru examen se elaborează de comisia de elaborare a subiectelor, se aprobă de președintele CFZR și se publică cu cel puțin 60 de zile înainte de data începerii examenului pe site-ul www.colegiulfizioterapeuților.ro.

Înscrierea candidaților

La examenul de grad specialist sau principal se pot înscrie candidații care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii, se arată în proiectul de act normativ:

a) sunt membri ai CFZRO;

b) fac dovada unei experiențe profesionale cumulate de minimum:

- 5 ani vechime în specialitate până la data susținerii examenului, pentru promovarea profesională în gradul principal al profesiei de kinetoterapeut sau profesor cultură fizică medicală;

- 4 ani vechime în specialitate până la data susținerii examenului, pentru promovarea profesională în gradul specialist al profesiei de fiziokinetoterapeut;

- 5 ani vechime în specialitate până la data susținerii examenului, pentru promovarea profesională în gradul principal al profesiei de fiziokinetoterapeut;

- 5 ani vechime în specialitate până la data susținerii examenului, pentru promovarea profesională în gradul principal al profesiei de fizioterapeut;

Prin experiență profesională se înțelege exercitarea efectivă a activităților profesionale cu normă întreagă sau echivalent de fracții de normă și cu respectarea celorlalte condiții de exercitare prevăzute de lege pentru funcția în cauză;

c) au achitat taxa de participare la examen.

Prevederile de mai sus se aplică și în cazul candidaților cu formare profesională efectuată în străinătate și recunoscută în România, în condițiile legii.

Test grilă

În proiectul de act normativ metodologia prezintă și detalii despre organizarea și desfășurarea testului grilă. Astfel, comisia de elaborare a subiectelor stabilită în condițiile metodologiei din proiectul de Ordin alcătuiește testul-grilă, precum și grila de corectură pentru fiecare funcție pentru care se organizează examenul de grad specialist sau principal.

Testul grilă conține 100 de întrebări și se desfășoară pe durata a două ore, pe parcursul cărora candidatul completează grila de răspuns. Fiecare întrebare are 3 variante de răspuns, din care un singur răspuns este corect. Fiecare răspuns corect este notat cu un punct.

Mai multe detalii despre acest proiect de ordin găsiți aici (ordin metodologie) și aici (Metodologie cadru).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe