Newsflash
Știri

Pacienții cu COVID-19 în stare gravă vor fi tratați cu plasmă de la persoanele vindecate

de Dorina Novac - apr. 23 2020
Pacienții cu COVID-19 în stare gravă vor fi tratați cu plasmă de la persoanele vindecate

Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de coronavirus şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI a fost finalizată.

Potrivit Ministerului Sănătății (MS), plasma se va administra, cu îndeplinirea unor condiţii, doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu noul coronavirus prin metoda RT-PCR, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu această procedură.

pacienti stare grava

„Ordinul de ministru stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu coronavirus din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sangvine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de coronavirus pentru tratamentul COVID-19”, informează MS.

Conform documentului, potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați.

„Donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară si neremunerată, în condițiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sangvină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice”, precizează sursa citată.

Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat.

Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta, de asemenea, centrele de transfuzie sangvină în vederea programării pentru donare.

Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sangvină

Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare conform legislației în vigoare si algoritmului de testare elaborat de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge și componentelor sanguine.

„Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare, după cum urmează: a. Testare PCR pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV b. Testare anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge și donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecție”, sxplică MS.

Plasma de la donator vindecat de COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv.

În cazul în care, la nivelul unui județ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru. Plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19.

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății in Bucuredti, Iași și Timișoara. Acestea vor fi utilizate conform ordinului.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe