Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Klaus Iohannis: Sunt decis să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 18 noiembrie 2020, ora 18:00

Președintele României a declarat miercuri, după o ședință cu specialiștii din Sănătate, că au fost identificate problemele legate de aparatura din spitale și au fost propuse mai multe soluții.

Klaus Iohannis a precizat că a solicitat Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.

Klaus Iohannis

„Am avut astăzi o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical”, a anunțat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Potrivit președintelui României, în cadrul acestei întâlniri, specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze.

Citește și: Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România va fi făcută publică săptămâna viitoare

„Mi-a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din țară care au secții sau compartimente de Terapie Intensivă. Pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra situației la zi, am solicitat Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice”, a menționat președintele României.

AU FOST PROPUSE CÂTEVA SOLUȚII

Șeful statului a subliniat că discuția de astăzi a fost extrem de utilă și au fost identificate deja câteva soluții concrete, care vor fi preluate de autorități și puse în aplicare.

„În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice. Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România. În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești”, a explicat Klaus Iohannis.

Acesta a mai menționat că un rol important îl are resursa umană: inginerii medicali, care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească.

Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătății.

„Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii”, a conchis șeful statului.

Etichete: ministerul sanatatii echipamente medicale sectie ATI

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.