Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: „O mulțime de boli respiratorii sunt etichetate ca pneumonii”

de Florentina Ionescu - mar. 22 2022
Dr. Mihai Craiu: „O mulțime de boli respiratorii sunt etichetate ca pneumonii”

Medicul pediatru Mihai Craiu a menționat pe pagina pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii, că o mulțime de boli virale banale sunt etichetate ca „pneumonii” de părinți.

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) „Alessandrescu-Rusescu”, a subliniat pe o rețea socială că, de multe ori, așa încep multe dintre mesajele primite în ultima vreme, în Spitalul Virtual pentru Copii: „Copilul meu are pneumonie”. 

copil pneumonie doctor consultatie
Fotografie creată de Los Muertos Crew, de la Pexels

„Relaxarea a fost abordată foarte diferit în comunitatea românească și, evident, rezultatele nu au întârziat să apară. Cel puțin copiii mici, care frecventează colectivitatea, au început să fie afectați de infecții acute respiratorii, cu o frecvență normală pentru sezon, dar evident mult mai mare față de perioada în care restricțiile și mijloacele de prevenire a transmiterii comunitare a maladiei COVID-19 erau în vigoare”, a scris dr. Mihai Craiu zilele trecute pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

El a oferit și un răspuns la întrebarea ce este „pneumonia” pe care părinții și-o închipuie:

„Alături de multe alte scenarii de boală care sunt abordate excesiv de prudent (sau chiar eronat) în România, pneumonia se distinge într-un mod anume. Este deseori supra-diagnosticată (vedem „pneumonii” și acolo unde sunt doar banale viroze de căi aeriene superioare), nerecunoscută (uneori este etichetată ca abdomen acut, enterocolită, indigestie sau alte maladii ale tractului digestiv) și deseori tratată nepotrivit. Cu exces de antibiotice!”.

Totuși, medicul explică ce este cu adevărat pneumonia: o infecție a căilor aeriene ce afectează alveolele, cămăruțe microscopice unde se realizează schimbul de gaze, la nivelul celor mai mici căi aeriene.

Revenind la situația din țara noastră, medicul de la INSMC atrage atenția că:

„în România o mulțime de boli respiratorii, deseori boli virale banale, care vin și trec singure, doar cu minim ajutor medical, sunt etichetate ca «pneumonii»”.

Craiu

El le-a transmis părinților și câteva mesaje practice, pe care le redăm în cele ce urmează:

1. O boală respiratorie poate fi pneumonie atunci când se însoțește de:

  • Febră
  • Respirație rapidă (tahipnee) - orice copil ce respiră mai des de 60 respirații pe minut, indiferent de temperatură sau spaimă, ar putea avea pneumonie, dacă are semne de „răceală”.
  • Respirație dificilă, cu tiraj (înfundarea părților moi ale toracelui) sau balans toraco-abdominal (respiră „cu burta”)
  • Are desaturare la pulsoximetrie sau este cianotic (are buze, limbă, unghii de culoare vânătă).
  • Are dureri toracice

2. O boală respiratorie nu pare a fi pneumonie dacă:

  • se însoțeste de wheezing (respirație șuierătoare),
  • are saturație normală, de la 96% în sus.

Sursa citată de dr. Mihai Craiu este: Shah, S.N., et al., Does this child have pneumonia?: the rational clinical examination systematic review. Jama, 2017. 318(5): p. 462-471.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe