Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

„Sângele” de stridii are proprietăți antibacteriene

de Florentina Ionescu - ian. 27 2025
„Sângele” de stridii are proprietăți antibacteriene

Hemolimfa din compoziția stridiilor ar putea fi un nou aliat în lupta împotriva infecțiilor, spun oamenii de știință.

Cercetătorii au descoperit că proteinele care se găsesc în hemolimfa stridiilor au proprietăți antibacteriene și că pot spori eficiența unora dintre cele mai frecvente antibiotice, a căror utilizare a fost afectată în mod negativ de creșterea rezistenței, scrie New Atlas

Un studiu nou, condus de cercetătorii de la Southern Cross University din New South Wales, Australia, a scos la iveală că proteinele din „sângele” stridiilor nu doar că are proprietăți care distrug bacteriile, crescând astfel posibilitatea de a se descoperi un nou antibiotic, ci în același timp această hemolimfă crește eficacitatea unor antibiotice existente deja pe piață. 

„Majoritatea organismelor au mecanisme naturale de apărare, pentru a se proteja împotriva infecției. Stridiile filtrează constant bacteriile din apă, așa că ele reprezintă un loc bun de unde putem începe să căutăm potențiale noi antibiotice”, a declarat profesorul Kirsten Benkendorff, coautor al studiului, care lucrează la Facultatea de Știință și Inginerie a universității menționate.

Studiul prezent a fost realizat pe baza cercetărilor anterioare ale cercetătorilor implicați, cercetări în care aceștia au identificat proteine în hemolimfa stridiilor Sydney Rock Oyster, care inhibă Streptococcus pneumoniae, bacteria care cauzează infecții respiratorii de tipul pneumoniei. La unele nevertebrate, inclusiv la stridii, hemolimfa este echivalentul sângelui la oameni, explică cercetătorii. 

Ei au descoperit căn unele proteine din această hemolimfă pe care le-au testat au demonstrat un efect antibacterian, în special împotriva speciilor de streptococ, cum este S. pneumoniae, menționată mai sus, și S. pyogenes, care cauzează infecții în gât și amigdalită. 

În plus, proteinele acestea interferează și cu capacitatea bacteriilor de a forma biofilm (un agregat de microorganisme în care celule se alipesc una de alta și se alipesc de o suprafață). Biofilmul conține, printre altele, celule microbiene. 


Notă autor:

Imagine de Yung-pin Pao de la Pixabay: https://pixabay.com/ro/photos/stridie-stridiile-coaj%C4%83-midie-989182/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe