Newsflash
Știri

Creșteri alarmante la tuberculoză în România

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - apr. 1 2016
Creșteri alarmante la tuberculoză în România
     Rata incidenței tuberculozei în România este de două ori mai mare decât cea europeană și de șase ori decât media din țările membre UE, reiese din comunicatul emis recent de Centrul european de prevenție și control (ECDC). România se numără printre țările unde trebuie adoptată rapid o nouă strategie pentru diminuarea ratei de noi îmbolnăviri și răspândire a infecției multirezistente.
     Eradicarea tuberculozei poate rămâne doar o speranță dacă Europa nu are grijă de zonele sale sărace, spune comunicatul emis ECDC, care prezintă noi date despre răspândirea bolii în Europa. ECDC atrage atenția asupra necesității modificării strategiilor de control al infecției în zonele defavorizate ale Europei, printre care se numără și România. Anul acesta, cu puțin înaintea Zilei mondiale a tuberculozei (24 martie), am aflat că din cele 480.000 de cazuri la nivel global infectate TB-MDR, un sfert sunt din Europa. În ceea ce privește cazurile nou apărute, numărul lor a scăzut discret la nivel european, dar în țara noastră acestea sunt duble față de media din restul continentului și de șase ori mai mari față de cifra medie a statelor UE.
     Deși numărul de noi cazuri TB în Europa a scăzut în medie cu 4,3% din 2010 până în 2014 și cu 5% pe an în UE, procentele nu sunt suficiente pentru realizarea planului de inversare a ratei incidenței tuberculozei. Chiar dacă toate cifrele sunt „în grafic”, TB-MDR încă reprezintă o amenințare pe întregul continent european, împreună cu rata de îmbolnăvire la populațiile defavorizate, scăzând din probabilitățile de eradicare a bolii. În categoriile defavorizate sunt incluse persoanele fără adăpost, dependenții de droguri și alcool și imigranții din țările cu prevalență mai crescută a tuberculozei. Aceștia nu apelează la serviciile medicale și nu urmează tratamentul, astfel încât sunt susceptibili a îmbolnăvi și restul populației, împiedicând scăderea numărului de noi îmbolnăviri pe viitor. Pentru a controla acest fenomen, ECDC recomandă intervenții speciale de tipul controalelor active și tratamentelor administrate sub observare continuă. Persoanele din aceste categorii sunt, de asemenea, la un risc crescut de a dezvolta TB-MDR, ceea ce crește pericolul continuării strategiei de eradicare fără a lua însă măsuri suplimentare.
     Pericolul reprezentat de migranți nu este unul real decât dacă țara din care provin aceștia are o rată mai crescută a prevalenței decât Europa. ECDC arată că rata incidenței îmbolnăvirii de tuberculoză este mai scăzută în Siria (17 cazuri la 100.000 de locuitori) decât în Europa (37 de cazuri la 100.000 de locuitori). Totuși, aceasta este mai crescută decât în țările UE (12 cazuri la 100.000 de locuitori), dar TB nu se transmite așa ușor încât să ne îngrijorăm, iar contactele cu imigranții nu sunt strânse. ECDC recomandă controale de tip screening pentru populațiile aflate la risc. Imigranții incluși în această categorie sunt cei care provin din țări cu o prevalență înaltă a bolii și cei care au călătorit în condiții precare sau care ar fi putut fi expuși bacilului în drumul lor spre destinație.
     România nu se numără printre țările cu incidență scăzută a tuberculozei de pe listele ECDC. Din contră, țara noastră este pusă pe lista locurilor unde trebuie luate măsuri urgente pentru controlul răspândirii bolii în populațiile la risc. Față de media UE de 12 cazuri la 100.000 de locuitori, în România rata incidenței este îngrijorător de mare. Iar dacă aceasta era, poate, de așteptat, aflăm că numărul din țara noastră depășește chiar și media europeană menționată mai sus. Astfel, o rată a incidenței de 74,5 cazuri la 100.000 de locuitori, pentru anul 2014, este nu doar îngrijorătoare, ci alarmantă. În ceea ce privește numărul cazurilor TB-MDR din țara noastră, acesta este dublu și uneori triplu față de cel din alte țări UE. De exemplu, numărul cazurilor TB-MDR reprezintă în România 6,4% din totalul cazurilor TB, față de 3,1% în Germania, 2,6% în Franța și 1,4% în Marea Britanie. O creștere este înregistrată și de numărul cazurilor TB-HIV asociate, acestea reprezentând 2,8% din totalul cazurilor TB din țara noastră.
     Cu toate aceste cifre, nu ne rămâne decât să luăm în serios recomandările ECDC  și să realizăm importanța acoperirii screeningului și urmăririi tratamentului la categoriile defavorizate, care sunt o realitate printre pacienții români. Fără eliminarea bolii la aceste categorii sociale, putem doar să sperăm naiv că țara noastră va reuși să se alinieze planului european de eliminare a tuberculozei până în anul 2050.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe