Newsflash
Știri

COPAC a premiat excelența în sănătate

de Cristina GHIOCA - sept. 28 2018
COPAC a premiat excelența în sănătate
    Medici, asistenți medicali, jurnaliști și reprezentanți ai pacienților au fost premiați, luni, 24 septembrie, de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). La cea de-a treia ediție a premiilor COPAC au fost 39 de nominalizați, la opt categorii. La fiecare categorie au fost acordate două premii – unul al juriului și unul al publicului –, obținute după contorizarea a 18.400 de voturi, potrivit organizatorilor.
    La categoria „Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact”, premiul publicului a fost obținut de Asociația „Sprijin independent pentru Spitalul Zalău”, pentru serviciul „Reprezentantul pacientului”. Proiectul vizează personalizarea relației pacient – echipă de îngrijire, prin adaptarea la nevoile pacienților, aparținătorilor și ale cadrelor medicale. Premiul juriului a fost acordat proiectului „Pui de om în terapie” al Asociației „Unu și Unu”. Inițiatorul său, Corina Croitoru, a declarat, cu ocazia premierii, că luptă pentru ca părinții să-și poată ține în brațe copiii născuți prematur și în perioada în care aceștia se află în secția de terapie.
    Premiul pentru liderul ONG a ajuns la Alina Țiplea și Daniela Staicu de la Asociația Merci Charity Boutique (alegerea juriului) și la Ionuț Drăgan de la Asociația Sports & Diabetes (votul publicului). Alina Țiplea și Daniela Staicu au înființat primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii stomatologice gratuite pentru copii. Convins că mișcarea este extrem de importantă pentru persoanele cu diabet, Ionuț Drăgan (el însuși diagnosticat cu această boală) a înființat o echipă de sportivi amatori, formată din persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1, care participă la competiții de triatlon, duatlon, ciclism și alergare.
    La categoria „Medicul implicat”, juriul l-a desemnat câștigător pe dr. Theodor Cebotaru, șeful Secției de chirurgie cardiacă la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza. Favoritul publicului a fost dr. Dacian Juca, medic specialist în medicină de urgență la UPU-SMURD – Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Asistenții medicali nu au fost nici ei uitați, astfel că premiul pentru cel mai implicat asistent medical le-a fost acordat Iustinei Grecu, de la „Casa Doru”, acolo unde sunt tratați aproximativ 40 de copii și adolescenți cu HIV (desemnată de juriu), și Nicoletei Mitrea (votul publicului). Anul trecut, împreună cu echipa HOSPICE Casa Speranței, Nicoleta Mitrea a avut un rol determinant în a convinge autoritățile de necesitatea introducerii îngrijirii paliative ca nouă specializare pentru asistenții medicali din România.
    În ceea ce privește titulatura de „Cel mai bun comunicator medic în relația cu pacientul”, trofeul juriului a mers la dr. Vasi Rădulescu, răsplătit pentru eforturile întreprinse pentru educația medicală a pacientului. Dr. Mihaela Vlăiculescu a obținut premiul publicului. Prin intermediul Asociației „Sprijin pentru diabet”, al cărei președinte este, Mihaela Vlăiculescu organizează periodic activități și evenimente pentru copiii cu diabet.
    La categoria „Jurnalism de sănătate”, juriul le-a desemnat câștigătoare pe Luminița Purdea Cotuțiu (TVR Cluj) și Claudia Spridon (Adevărul), în timp ce favorita publicului a fost Daniela Ștefănescu (VTV), care de peste 20 de ani realizează emisiunea „Sănătatea azi”.
    Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame”, realizat de World Vision România, a obținut premiul juriului pentru cea mai bună campanie de sănătate, în timp ce votul publicului a mers la campania „Terapie prin artă”, desfășurată de asociația clujeană Create.Act.Enjoy. Proiectul desfășurat de World Vision s-a adresat unui număr de 22.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile, din trei județe. Obiectivul său a fost crearea unui model de succes pentru reducerea mortalității materne, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. Desfășurată în două spitale din Cluj, campania „Terapie prin artă” a contribuit la îmbunătățirea calității vieții bolnavilor și la procesul de vindecare al acestora, la reducerea stresului medicilor, dar și la îmbunătățirea comunicării dintre medic și pacient.
    La categoria „Inovație în sprijinul pacientului”, câștigătorul desemnat de juriu a fost HOSPICE Casa Speranței, pentru proiectul de dezvoltare și pilotare a unui curriculum integrat de îngrijiri paliative pentru rezidențiatul în oncologie medicală ONCOPALL. Premiul publicului a mers la Asociația „Sprijin pentru Diabet”, pentru înființarea primului centru de telemedicină în diabetul pediatric. Proiectul s-a adresat copiilor cu diabet zaharat de tip 1 cu vârste cuprinse între 1 și 14 ani și și-a propus să contribuie la creșterea accesului micilor pacienți la tehnologie performantă, precum senzorii de glicemie integrați printr-un sistem de telemedicină pentru managementul diabetului de tip 1.
    Gala premiilor COPAC s-a încheiat cu acordarea Premiului special COPAC pentru susținerea sistemului medical românesc. Acesta a ajuns la Carole Hallam, asistent medical în Marea Britanie. Cu o experiență de 40 de ani în domeniu, ea vine de 11 ani în spitalele din România ca voluntar, pentru a ajuta la îmbunătățirea calității serviciilor și a siguranței pacienților. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe