Newsflash
Internaționale

Celulele NK și apărarea anticancer

de Dr. Diana Andronache - oct. 22 2021
Celulele NK și apărarea anticancer

Imunoterapia reprezintă o modalitate revoluţionară de tratament împotriva cancerului, care are la bază activarea celulelor imune pentru a lupta împotriva celulelor canceroase.

p2

Acest tratament personalizat utilizează mai mulţi agenţi terapeutici pentru a îmbunătăţi mecanismele de apărare ale organismului, distrugând astfel celulele canceroase. Cu toate acestea, majoritatea pacienţilor nu pot beneficia de strategiile de tratament pe bază de imunoterapie, din cauza profilului limitat de eficacitate și de siguranţă, în special în cazul neoplasmelor solide.

Noi strategii de imunoterapie

        În organismul uman există însă și celule „ucigașe” naturale (natural killer, NK). Acestea sunt limfocite citotoxice ce aparţin sistemului imun înnăscut, cu rol important în supravegherea imună împotriva formaţiunilor tumorale.

        Celulele NK sunt considerate potenţiale ţinte terapeutice în imunoterapie, însă mecanismele lor de acţiune nu sunt pe deplin înţelese. Un grup de cercetători sugerează însă o abordare promiţătoare de imunoterapie dezvoltată pe baza celulelor NK. Studiul lor, publicat recent în Science Advances, arată că TIPE2 [tumor necrosis factor-a (TNF-a) – induced protein-8 like-2] poate suprima răspunsul imun antitumoral, acesta având un rol important în controlul celulelor NK. Potrivit rezultatelor, deficitul de TIPE2 de la nivelul NK a dus la un răspuns îmbunătăţit asupra tumorilor, în cazul șoarecilor, ceea ce reprezintă o eficacitate sporită a funcţiei antitumorale la nivelul întregii populaţii de celule NK.

 


Notă autor:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abi6515

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe