Deși rata de mortalitate asociată cancerului pare să se fi stabilizat, această patologie este pe cale să devină principala cauză de deces în Europa, arată rezultatele unui raport publicat recent.
Numărul de cazuri de cancer nou diagnosticate în Europa a crescut de la 2,1 milioane în 1995, la 3,2 milioane în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 60%, arată rezultatele unui raport comparativ privind evoluția cancerului în Europa, realizat recent de Swedish Institute for Health Economics.
Mai mult decât atât, în lipsa unor îmbunătățiri în ceea ce privește prevenția, până în anul 2050, acest număr ar putea ajunge la 4,1 milioane. Aceste predicții au în vedere atât factori demografici, cât și expunerea la factori de risc precum fumatul, obezitatea, consumul de alcool, dietă nesănătoasă, expunerea la razele ultraviolete sau infecția cu HPV.
„Între 30-50% dintre cazurile noi de cancer sunt cauzate de acești factori de risc, ceea ce înseamnă că, teoretic ar putea fi evitate”, subliniază autorii raportului.
Pe de altă parte, potrivit documentului, deși, în prezent, rata de mortalitate asociată cancerului pare să se fi stabilizat, această patologie este pe cale să devină principala cauză de deces în Europa. În prezent, ea se situează pe locul al doilea, fiind responsabilă de 23% din decesele din statele europene.
Cu toate acestea, în câteva state din nord-vestul Europei, cancerul este deja principala cauză de deces, iar estimări realizate anterior arătau că până în anul 2035, va deveni principala cauză de mortalitate din Uniunea Europeană. Astfel, potrivit datelor, în anul 1995, în Europa, numărul deceselor asociate cancerului a fost 1,2 milioane. Până în 2022, acestea au crescut cu 24%, ajungând la 1,51 milioane.
La nivelul anului 1995, cele mai mari rate ale mortalității, de peste 300 de decese la 100.00 de locuitori, s-au înregistrat în Ungaria și Danemarca. La polul opus s-au situat Cipru, Islanda și România, cu 180 de deces la 100.000 de locuitori.
În perioada 2000-2022, în state precum Danemarca, Franța, Irlanda, Țările de Jos, Norvegia și Marea Britanie, cancerul a surclasat bolile cardiovasculare, devenind principala cauză de deces. În același timp, în toate statele din Europa Centrală și de Est, bolile cardiovasculare au rămas principala cauză de mortalitate.
În anul 2022, Ungaria se afla în continuare în topul statelor cu cea mai mare mortalitate asociată cancerului, de data aceasta alături de Croația. La polul opus se aflau în continuare Luxemburg, Cipru și Islanda.
Chiar dacă rata de supraviețuire a crescut, încă există disparități între state și în ceea ce privește tipurile de cancer cu o mai bună supraviețuire, mai notează autorii raportului.
Astfel, potrivit datelor, cea mai bună îmbunătățire în ceea ce privește șansa de supraviețuirea s-au observat în cazul cancerelor hematologice, arie în care au apărut și cele mai multe tratamente noi.
La polul opus, cele mai puține îmbunătățiri sau chiar niciuna s-au înregistrat în cazul anumitor tumori solide (vezică urinară, cancere din sfera ginecologică, cancer laringian).
În plus, mai multe tipuri de cancer au acum o rată de supraviețuire la cinci ani care depășește 90%. Între acestea se numără cancerul de sân, de prostată, testicular și tiroidian, melanomul, cancerul de piele și limfomuk Hodgkin.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe