Următoarea etapă a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor vârstnice și cu boli cronice, va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, iar în aprilie se va da startul celei de-a treia etape.
Președintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a oferit marţi, 5 ianuarie, într-o conferinţă de presă, mai multe detalii despre campania de vaccinare. Potrivit acestuia, a doua etapă de imunizare ar urma să înceapă după data de 15 ianuarie.
„Vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment avem circa 1.884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane. Vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
Medicul militar a explicat că, în ceea ce privește numărul persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vor fi vaccinate aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani şi cu boli cronice, la care se vor adăuga circa 1-1,5 milioane de persoane care deservesc activităţi
esenţiale.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare va începe în aprilie:
„Trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin, şi nu de capacitatea de vaccinare”.
Dr. Valeriu Gheorghiţă a mai subliniat că o persoană care se vaccinează trebuie să fie eligibilă.
„În primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale, în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu aibă o infecţie în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”.
Pentru etapa a doua şi ulterior pentru cea de-a treia, România va avea aproape 1.000 de centre de vaccinare, cu o capacitate medie de vaccinare de circa 150.000 de persoane pe zi, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Totodată, el a subliniat că există un risc asumat de irosire a unor doze de vaccinuri, dar acest număr este foarte mic.
„Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, având în vedere că sunt vaccinuri multidoză, având în vedere că au o stabilitate limitată, şi acest risc, practic, este asumat din motive absolut neimputabile”.
Coordonatorul campaniei a menţionat, de asemenea, că anumite flacoane se pot sparge și se pot întâmpla evenimente care nu ţin neapărat de managementul activităţilor dintr-un centru de vaccinare. În ceea ce privește creșterea nivelului de încredere a populaţiei în procesul de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă crede că rolul cel mai important îl au comunicarea și informarea.
„Studiile din momentul de faţă arată un procent de circa 30-35% dintre persoane care ezită sau doresc să amâne decizia în ceea ce priveşte vaccinarea. Cred că în acest caz este important să continuăm demersurile de comunicare şi de informare”, a conchis medicul
militar.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe