Newsflash
Advertorial

Stabilirea diagnosticului de porfirie hepatică acută

de Redacția Viața Medicală - dec. 1 2023
Stabilirea diagnosticului de porfirie hepatică acută

Diagnosticul timpuriu, exact, de porfirie hepatică acută (PHA) poate face cu adevărat diferența în ceea ce privește capacitatea unei persoane de a-și menține calitatea vieții.

Cele două tehnici utilizate cel mai frecvent de către medici pentru a determina dacă o persoană suferă de PHA sunt analiza unei probe de urină colectate pe loc și o analiză genetică.

  • PHA poate fi diagnosticată prin intermediul analizei unei probe de urină colectate pe loc pentru determinarea nivelurilor de PBG (porfobilinogen), AAL (acid aminolevulinic) și porfirine
  • Se recomandă recoltarea unei probe de urină în timpul sau imediat după un atac.
  • O analiză genetică în cadrul căreia se utilizează o probă de sânge sau salivă poate facilita confirmarea unui diagnostic sau stabilirea tipului specific de PHA.

Porfiria hepatică acută este o afecţiune genetică rară și debilitantă. Afectează în general femeile tinere, de vârstă fertilă, și se manifestă cu dureri abdominale importante, însoţite de fenomene neurologice.

Accesați Livingwithporphyria.eu pentru a descărca un ghid de discuție pacient-medic, care vă va ajuta să vă pregătiți pentru a discuta cu medicul dumneavoastră despre PHA, precum și despre opțiunile de analize în vederea depistării bolii.

Citiți și: Interviu cu prof. dr. Lucian Negreanu: Netratată, porfiria hepatică acută poate fi fatală

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe