Newsflash
SPECIALITĂȚI

Telemedicina sau „fă Rai din ce ai“

de Livia VASILESCU - nov. 21 2016
Telemedicina sau „fă Rai din ce ai“
    Bolile cronice consumă mare parte din bugetele alocate serviciilor de sănătate. Țările în curs de dezvoltare, cu mai puține resurse, sunt mai puternic lovite de impactul acestor boli, cazul României fiind ilustrativ pentru această situație globală. Cu toate acestea, lipsa de resurse și nevoia puternică de a veni cu soluții la probleme sistemice creează un context fertil pentru inovare și utilizarea informației în domeniul furnizării de servicii medicale. Utilizarea de soluții IT are un potențial extrem de mare de a reduce o parte semnificativă din costurile asociate tratamentului bolilor cronice. Acest potențial vine tocmai din accesul tot mai larg la rețele de telefonie mobilă, precum și din creșterea constantă a numărului de conexiuni la internet, chiar în zone izolate. În România, 73% din gospodării dețin cel puțin un smartphone și 36% cel puțin o tabletă, iar conexiunile cu bandă largă au ajuns la o rată de penetrare de 74% la sfârșitul anului 2015.
    Telemedicina este un concept relativ nou, care ar trebui să rezolve tocmai problema lipsei de resurse financiare, infrastructură, personal medical și, de ce nu, timp în furnizarea de servicii medicale. Pentru România, această soluție poate fi foarte utilă întrucât are potențialul de a spori accesibilitatea furnizorilor și a specialiștilor care pot monitoriza pacienții de la distanță și trata boli cronice fără complicații sau costuri asociate deplasării. În România au fost dezvoltate până acum câteva proiecte de telemedicină, în special în domeniul urgențelor. La sfârșitul anului trecut, a fost lansat chiar un serviciu de telemedicină rurală în patru județe din țară. Cu toate acestea, nu există o strategie clară pentru implementarea la scară largă a acestui tip de sistem.
    În principiu, telemedicina ajută la eliminarea distanțelor în obținerea de servicii medicale de cele mai multe ori indisponibile în comunități rurale izolate. Astfel, pacienții pot fi examinați de la distanță (în țări ca SUA sau Marea Britanie, pot primi chiar prescripții medicale) prin intermediul telefonului, e-mailului și camerei web. Prin crearea unei astfel de legături între pacienți și medici, barierele impuse de distanță pot fi eliminate.
    Unul dintre avantajele cele mai importante ale telemedicinii este că poate contribui la diminuarea inegalităților sociale în accesul la expertiză medicală, foarte vizibile în zonele rurale. Dispensarele din zonele rurale se confruntă cu problema tot mai pregnantă de a menține un număr adecvat de specialiști în domeniul medical. Deși deficitul de personal medical la nivel național nu este o noutate, el este mult mai accentuat în zonele rurale față de marile orașe. La țară, nevoia de asistente, medici de familie și chiar medici specialiști este una acută. În acest sens, telemedicina (sau, mai bine spus, o rețea de telemedicină) poate veni în ajutor.
    Deși serviciul de telemedicină aduce o economie importantă de timp și le permite oamenilor să nu străbată distanțe mari pentru a avea acces la serviciile medicale, este important de menționat că telemedicina nu trebuie să înlocuiască o examinare medicală periodică, la care este obligatorie prezența fizică a pacientului. Serviciul de telemedicină este folosit, în principal, pentru gestionarea și prevenirea unei boli cronice, într-un mod cât mai eficient din punct de vedere financiar. Motivul pentru care telemedicina nu poate înlocui o consultație fizică este destul de evidentă. Nici cei mai buni medici din lume nu pot lua anumite decizii de diagnostic sau tratament prin intermediul monitorului sau telefonului. Cu toate acestea, exemplele de succes din zonele izolate ale Statelor Unite ori din Africa sau India, dar chiar și din țara noastră, precum și capacitatea de infrastructură informațională de care dispune România fac ca telemedicina să fie o alternativă dezirabilă pentru a îmbună­tăți starea de sănătate a populației și pentru a reduce costurile asociate tratamentului bolilor cronice. Astfel, implementarea la nivel național a telemedicinii are potențialul de a eficientiza sistemul de sănătate din România.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe