Newsflash
SPECIALITĂȚI

Alăptarea, pe înțelesul mămicilor

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 10 2018
Alăptarea,  pe înțelesul mămicilor
    Aproximativ 50 de viitoare mămici au participat la atelierul despre alăptare organizat, la 1 august, de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), în colaborare cu Asociația Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS) și Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). Gazdă a atelierului organizat cu ocazia Săptămânii mondiale a alăptării a fost Spitalul Filantropia din București.

    Discuțiile au fost inițiate de prof. dr. Gheorghe Peltecu (foto), directorul general al spitalului, care a făcut o scurtă prezentare a unității sanitare. El a specificat că moașele și asistentele medicale din secția Neonatologie au promovat alăptarea cu mult timp înaintea instituirii Săptămânii mondiale a alăptării, prin cursul „Școala Părinților”, o inițiativă de voluntariat apărută din dorința personalului medical de a informa corect și complet viitorii părinți despre beneficiile alăptării și tendința de revenire la nașterea naturală.

    În acest context, dr. Turkes Ablachim, director medical al ASSMB, a apreciat calitatea voluntariatului desfășurat de moașele și asistentele medicale de la Spitalul Filantropia. Ulterior, ea a subliniat utilitatea cursurilor organizate de SAMAS, care „a dezvoltat conceptul de competență pentru alăptare și a elaborat cursuri de îngrijire specifice pentru sugari”.

    La rândul său, jurnalista Eli Roman, președintele asociației SAMAS, le-a vorbit viitorilor părinți despre cursurile din perioada pre- și postnatală pe care asociația le oferă, explicând că scopul acestora este să sprijine primele 1.000 de zile din viața nou-născutului. Ea a menționat, de asemenea, importanța alăptării sugarului încă din prima oră de viață („ora de aur”), specificând că, în România, „doar trei din cinci bebeluși sunt alăptați la sân din prima oră de naștere”.

    Beneficiile alăptării au fost susținute și de președintele AREPMF, dr. Valeria Herdea, care a precizat că „alăptarea reprezintă cel mai frumos dar pentru copii”, laptele de mamă fiind un aliment „viu”, biodisponibil. Potrivit acesteia, laptele matern oferă protecție pe termen lung împotriva bolilor cronice ce pot surveni pe parcursul vieții. În acest context, ea a amintit că, potrivit statisticilor, în România, o pătrime din copii sunt predispuși la boli cardiovasculare severe, 49,5% din români sunt hipertensivi, un sfert din ei suferă de insuficiență venoasă periferică cronică, iar aproximativ 4.000 de femei mor din cauza cancerului de sân sau de col uterin.

    În cea de-a doua parte a conferinței, Gabriela Ciobanu, moașă și asistent-șef al secției de neonatologie de la Maternitatea Filantropia, a prezentat recomandările actuale ale Organizației mondiale a sănătății (OMS) în privința alimentației sugarilor, respectiv: „inițierea alăptării în prima oră după naștere, alimentația naturală exclusivă în primele șase luni de viață și continuarea alăptării în primii doi ani, diversificarea putându-se realiza începând cu vârsta de șase luni, complementar”. Ulterior, ea a prezentat numeroasele beneficii ale alimentației naturale pentru sugari, lămurind și eventualele neclarități ale viitorilor părinți despre procesul alăptării, într-o manieră deschisă și interactivă.

    Marcată anual, la începutul lunii august, Săptămâna mondială a alăptării a fost inițiată în anul 1992, cu scopul de a promova alimentația naturală exclusivă a sugarilor în primele șase luni de viață, prin revitalizarea culturii globale a alăptării și prin oferirea suportului medical adecvat. Sloganul evenimentului din acest an este „Alăptarea – Temelia Vieții”. La nivel mondial, activitățile specifice sunt coordonate de asociația WABA (Asociația mondială pentru alăptare). Principalii parteneri ai inițiativei sunt OMS și UNICEF, care sprijină transmiterea informațiilor despre alăptare către populația-țintă.
    În România, anul acesta, Săptămâna mondială a alăptării a fost marcată prin organizarea mai multor ateliere pentru viitoarele mămici la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino” și Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe