Newsflash
OPINII

Specialitate în continuă schimbare

de Dr. Cristina-Elena Cocioabă - oct. 28 2022
Specialitate în continuă schimbare

Am început rezidenţiatul în Radioterapie. Ulterior, am optat pentru Oncologie medicală, deoarece mi-am dorit o activitate clinică intensă și, cel mai important pentru mine, o relaţie strânsă și de lungă durată cu pacientul.

20211012_180332

Rezidenţiatul de Radioterapie a presupus și un stagiu de Oncologie medicală, cu o durată de cinci luni. Încă din primele zile am fost foarte impresionată de vastitatea Oncologiei, de mecanismele de acţiune a medicamentelor, de particularităţile pacientului oncologic, precum și de complexitatea cazurilor și, nu în ultimul rând, de relaţia pe care medicul oncolog o are cu pacienţii săi. După o lună, mi-am dat seama că vreau să îmi schimb specialitatea și după discuţii cu mentorii mei, care m-au încurajat și mi-au zis că mi se potrivește foarte bine acest drum, am făcut pasul cel mare.

Oncologia este o specialitate extraordinar de interesantă și dinamică, deoarece mereu apar tratamente noi, care pot crește considerabil supravieţuirea și calitatea vieţii pacienţilor. Desigur, acest lucru o transformă și într-o specialitate grea, în care trebuie mereu să fii la curent cu noutăţile medicale care schimbă destul de des standardul de îngrijire a pacientului. Sunt multe ghiduri și tratamente care s-au schimbat în cei doi ani de când sunt rezidentă și, până o să dau examenul de medic specialist, probabil se vor mai schimba multe.

Încerc să investesc mult timp și resurse în educaţia mea medicală. Din fericire, în Oncologie există multe oportunităţi pentru medicii rezidenţi și tinerii specialiști puse la dispoziţie de societăţile europene de oncologie: cursuri de pregătire în străinătate, congrese europene, posibilitatea de a obţine granturi de cercetare, cât și posibilitatea de a obţine burse pentru a merge ca observator în spitale din străinătate etc. Este extraordinar de important, mai ales pentru noi, cei care suntem la început de drum, să investim timp și resurse pentru a ne forma baze solide, deoarece mai târziu poate fi foarte greu să ţinem pasul.

Schimbarea vine de la noi

Anul acesta am făcut un stagiu de Oncologie în Franţa pentru o perioadă de șase luni din care am învăţat extraordinar de multe lucruri și m-am dezvoltat enorm. Acolo am avut ocazia să văd un sistem medical modern, bine organizat, fără lipsuri, cu o comunicare extraordinară între oameni și cu mult mai mult timp la dispoziţie pentru a discuta cu pacientul. Susţin cu tărie că fiecare medic rezident ar trebui să meargă cel puţin un an în străinătate pentru a se forma și, ulterior, să revină acasă și să aplice ceea ce a învăţat. Port în suflet convingerea că sistemul medical din România se va schimba în bine și că noi vom fi cei care o vom face.

Atunci când oamenii aud că specialitatea mea este una oncologică, li se pare că mi-am ales un drum greu, mai ales din perspectivă emoţională. Nu pot să-i contrazic, însă ţin mereu să le explic că în fiecare specialitate există cazuri complicate și triste, că în fiecare specialitate există decese și că, la momentul actual, există multe cancere care pot fi vindecate. Sau dacă nu se pot vindeca, se poate trăi mult cu ele, deoarece există tratamente noi, bine tolerate și foarte eficiente.

Cancerul există, este o patologie cu o incidenţă foarte mare și nu pot schimba acest lucru, însă pot fi acolo pentru pacienţii mei. Pot să le vorbesc cu empatie și să îi ascult cu atenţie, să pun pasiune în ceea ce fac, să fiu foarte bine pregătită și să îi tratez conform celor mai noi standarde internaţionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe