Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România doreşte să sublinieze importanţa dovezilor ştiinţifice în managementul pacienţilor oncologici.
Oncologia modernă şi îngrijirea pacienţilor cu cancer se bazează pe decenii de cercetări ştiinţifice extinse, derulate în mod riguros, prin studii clinice realizate pe mii, uneori chiar zeci de mii de pacienţi, desfăşurate pe parcursul multor ani, se arată într-un comunicat de presă.
Deciziile terapeutice sunt luate în conformitate cu ghiduri internaţionale bine fundamentate, elaborate de experţi recunoscuţi la nivel global. Aceste ghiduri sunt actualizate constant, în urma întâlnirilor periodice ale comunităţii medicale internaţionale, în care se analizează cele mai recente dovezi ştiinţifice.
Obiectivul acestor eforturi este asigurarea celor mai eficiente şi sigure tratamente pentru pacienţii oncologici, iar România este în deplină aliniere cu aceste ghiduri internaţionale în ceea ce priveşte managementul pacientului oncologic, a transmis Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR).
„În acest context, subliniem că, până în prezent, nici o terapie alternativă nu a demonstrat, prin studii ştiinţifice riguroase, eficienţa în tratarea sau vindecarea cancerului. Tratamentul oncologic eficient este reprezentat de metode validate ştiinţific, precum chirurgia, chimioterapia, radioterapia, terapiile ţintite, imunoterapia şi alte terapii inovatoare, dezvoltate pe baza progreselor medicale şi tehnologice.”
Reprezentanții SNOMR mai precizează că ei recunosc rolul important pe care îl au încrederea, credinţa şi atitudinea pozitivă a pacientului în procesul de vindecare:
„Modul în care fiecare pacient abordează viaţa şi tratamentul poate contribui semnificativ la calitatea vieţii şi la gestionarea bolii. Cu toate acestea, aceste elemente nu pot substitui tratamentul oncologic bazat pe dovezi ştiinţifice, care rămâne esenţial pentru obţinerea rezultatelor terapeutice optime.”
Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România nu recunoaşte terapiile alternative ca fiind eficiente în tratarea cancerului, în absenţa unor dovezi ştiinţifice solide.
„Reiterăm importanţa ca pacienţii şi familiile lor să se bazeze pe recomandările medicilor specialişti şi pe tratamentele recunoscute, care oferă cele mai bune şanse de succes terapeutic.”
Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România îşi reafirmă angajamentul de a sprijini practicile medicale bazate pe dovezi ştiinţifice şi de a promova informarea corectă şi responsabilă a pacienţilor şi publicului larg, se mai arată în comunicatul de presă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe