Newsflash
OPINII

Avantaje și dezavantaje în chirurgia dento-alveolară

de Dr. Larisa Matei - nov. 11 2022
Avantaje și dezavantaje în chirurgia dento-alveolară

Practicarea chirurgiei dento-alveolare presupune anumite sacrificii, printre care și limitarea timpului personal. Însă marele său avantaj este „plasa de siguranţă” pe care ţi-o oferă munca în spital.

        Absolvenţii Facultăţii de Medicină dentară au oportunitatea de a practica stomatologia generală fără a urma neapărat rezidenţiatul. În cei șase ani de facultate se presupune că au acumulat destule informaţii și aptitudini pentru a putea practica pe propria parafă Medicina dentară, din cursuri, lucrări practice și imperios necesara practică de vară.

rezident Larisa Matei
Dr. Larisa Matei

        Pasiunea mea pentru chirurgia dento-alveolară a luat naștere în anul III de facultate, în cabinet. Timp de trei ani, am urmărit cu admiraţie fiecare mișcare a chirurgului, spunându-mi că în câţiva ani voi urma aceeași cale. Odată ce am ajuns medic rezident, aveam impresia că în sfârșit pot lua o gură de aer după cei șase ani de medicină. Adevărul este că „distracţia” abia a început, în primul rând cu obligativitatea instituirii unui tratament medico-chirurgical corect și a unei decizii medicale orientate spre nevoile pacientului.

        O specializare de tipul chirurgiei dento-alveolare necesită și anumite sacrificii, cum ar fi limitarea timpului personal, restrângerea sau chiar încetarea practicii în Medicina dentară generală. Dacă vrei să excelezi în domeniu, ai nevoie de pregătire constantă, chiar și în afara orelor de muncă la spital sau în cabinetul privat. Există numeroase cursuri de specializare în chirurgie, cele mai populare fiind cele de implantologie.

Dexteritate, sânge rece și empatie

        Chirurgia dento-alveolară este o specialitate care necesită multă dexteritate într-un câmp operator restrâns, cu acces limitat și uneori vizibilitate redusă. Cu toţii ne-am început cariera chirurgicală cu suturile pe portocale sau banane și aveam impresia că suntem maeștri în arta suturilor. Însă, la începutul carierei, intervenţiile chirurgicale în cavitatea orală sunt o adevărată provocare.

        Consider că un chirurg bun păstrează un echilibru între „sânge rece” și empatie. Sângele rece și viteza de reacţie sunt absolut necesare în cadrul gărzilor efectuate în spitalul de chirurgie maxilo-facială. Ne întâlnim cu urgenţe, pornind de la abcese la traumatisme craniofaciale, hemoragii, fracturi, plăgi, care necesită atenţie imediată.

       Din experienţa mea ca medic rezident, cea mai mare realizare profesională este mulţumirea pacienţilor și aprecierea din partea medicilor mai mari și a colegilor, alături de care munca în spital sau cabinet se realizează sinergic. Marele avantaj al rezidenţiatului în Medicina dentară este oportunitatea de a învăţa de la medicii cu mai multă experienţă. Cel al chirurgiei dento-alveolare, în special, este acela al „plasei de siguranţă” pe care ţi-o oferă munca în spital. Fiind ghidat de un medic coordonator, sub îndrumarea acestuia îţi poţi desfășura activitatea în siguranţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe