Newsflash
Evenimente Știri

Specialiști din întreaga lume se reunesc la Congresul Internațional NutriTerra 2023

de L. Budin - iun. 12 2023
Specialiști din întreaga lume se reunesc la Congresul Internațional NutriTerra 2023

Evenimentul e găzduit de UMF „Carol Davila” și se desfășoară în format hibrid, între 14 și 16 iunie, la Biblioteca Academiei Române din București.

Specialiști din întreaga lume se reunesc la congresul „Comportamentele alimentare sunt disfuncționale și nesănătoase la populația generală”, se arată într-un comunicat. Evenimentul va reuni specialiști din întreaga lume pentru a discuta cele mai recente cercetări şi descoperiri în domeniul ştiinţelor alimentare. 

În general, comportamentele alimentare sunt disfuncționale și nesănătoase la populația generală, există multă mâncare procesată, se mănâncă nesănătos, haotic, lipsit de conținut alimentar sănătos și nutritiv corespunzător nevoilor organismului, în momente de expunere prelungită la ecrane; nu mai există un ritual al pregătirii meselor, se preferă alternative rapide-comandă la un click distanță, iar mâncarea e de obicei ultraprocesată și cu un conținut caloric inadecvat. Chiar dacă în marile orașe stabilirea planului alimentar în familii a început să se îmbunătățească și oamenii sunt mai atenți la sursele din care își procură hrana, în continuare se fac erori – un exemplu ar fi dulciurile în exces sau combinarea în mod excesiv a carbohidraților – pâine cu cartofi/orez/paste”, remarcă dr. Mădălina Bădescu, medic specialist psihiatrie pediatrică și psihoterapeut de familie și de cuplu, care va lua parte la ce-a de-a doua ediţie a Congresului. 

 

Nutriție de precizie în era digitală

Ediția specială din acest an e dedicată Centenarului Facultății de Farmacie, care se concentrează pe tema „Nutriție de precizie și securitate alimentară în era digitală. Nutrigenetică și nutriție în timpul ciclului de viață”. E o ocazie de a explora subiecte precum: prevenirea bolilor printr-o alimentație corectă, evaluare și intervenție nutrițională precisă, nutriția în diferite stadii ale vieţii, „metaflammation”, „inflammaging” și tulburări imunometabolice, îmbătrânirea și nutriția, mecanismele psihologice care duc la boli alimentare, nutrigenetică, intermitent fasting – efecte benefice și nefaste ș.a.m.d.

Congresul Internațional NutriTerra 2023 - creditat cu 30 de puncte EFC de la Colegiul Farmaciștilor din România și 10 puncte EMC de la Colegiul Medicilor din România -  se adresează medicilor din toate specialitățile, farmaciștilor din diferite specialități, dieteticienilor înregistrați, consultanților nutriționiști, kinetoterapeuților, asistenților de farmacie, asistenților medicali și altor specialiști în sănătate. 

 

Lectori români și internaționali

Agenda Congresului Internațional NutriTerra cuprinde subiecte abordate de peste 35 lectori români și internaționali, printre care:

•        Prof. dr. Pascal Revault, Franța, IEDES La Sorbonne Paris – coordonator al cursului Evoluția și provocările politicilor de sănătate la locul de muncă în cooperare internațională și realizator al cursului Ecologie, antropologie și sănătate, director de expertiză și advocacy la Action Against Hunger.

•        Prof. univ. dr. Erika Cione, Italia, coordonator al Grupului de Acizi Nucleici, Societatea Italiană de Biochimie și Biologie Moleculară (SIB), Departamentul de Farmacie, Sănătate și Științe Nutriționale, Universitatea din Calabria.

•        Lect. univ. Betül KOÇAK, Turcia, Facultatea de Științe ale Sănătății/ Departamentul Nutriție și Dietetică, Universitatea Atlas din Istanbul. 

•        Laure Soulez Larivière, Paris, Franța, dietetician-nutriționist, logoped și formator specializat în tulburări de deglutiție, oralitate alimentară, dizabilități și bătrânețe.

•        Prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Coordonator al Programului de Master de Nutriție și Siguranță Alimentară.

•        Acad. prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președinte al Colegiului Farmaciștilor din România, șef departament Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie din cadrul Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. 

•        Conf. univ. dr. Anca Pop, coordonator și cofondator NutriTerra și NutriSciLabs, medic specialist, farmacist, Coordonator activități practice ale departamentului Nutriție umană sănătoasă, în cadrul Programului de Master de Nutriție și Siguranță Alimentară din cadrul Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. 

•        Conf. univ. dr. Magdalena Mititelu, coordonator al departamentului de Gastrotehnică din cadrul Programului de Master de Nutriție și Siguranța Alimentară, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” București.

•        Biol. dr. Tatiana Onisei, șef Serviciu Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA București. 

•        Dr. Victor Fruth, Institutul de Chimie Fizică, Academia Română

•        Prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, profesor universitar, șef disciplină Geriatrie și Gerontologie, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila”, București

•        Prof. univ. sr. Sanda Crețoiu, doctor în biologie moleculară, consilier nutrițional și specialist în siguranță alimentară, consilier nutrigenomică,  UMF „Carol Davila” București.

•        Conf. univ. dr. Ovidiu Peneș, specialist ATI, specialist Nutriție Clinică. Managementul vârstei (SUA) - Geriatrie și gerontologie - Terapia durerii. Director Medical Clinica Managementul Vârstei. 

•        Conf. univ. dr. Carolina Negrei, coordonator Departamentul de Patologie Nutrițională din cadrul Programului de Master Academic Avansat Nutriție și Siguranță Alimentară, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” București.

•        Dr. psih. Mirela Zivari, doctor în psihologie, Spitalul Universitar de Urgență București.

•        Conf. univ. dr. Anca Docea, reprezentant al României în Comitetul de Evaluare a Riscurilor din cadrul ECHA, conferențiar universitar doctor, calificat în domeniul Farmacie, Disciplina Toxicologie, UMF Craiova. 

Documentele știintifice vor fi publicate în jurnalul internațional Proceedings al congresului internațional, indexat BDI și în numărul special al revistei internaţionale Nutrients, cu factor mare de impact științific, după o riguroasă recenzie.

 

Sesiuni de comunicări științifice

Evenimentul va include sesiuni de comunicări științifice sub formă de prezentări, cursuri și o sesiune de postere științifice, dar și sesiuni speciale pe teme de nutriție, securitate alimentară, managementul vârstei sub aspectul abordului nutrițional, microbiome, workshop dedicat alimentației necorespunzătoare și legătura cu tulburările de alimentație și sesiunea tinerilor cercetători în nutriție, studenți ai facultăților și programelor de master în nutriție. 

Cele mai bune postere științifice vor fi premiate cu sisteme de gătit pentru alimentație sănătoasă asigurate de Crockpot. 

Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe site-ul oficial al congresului

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe