Newsflash
Cultură

Spațiul creativ al pictorului Corneliu Baba, evocat la Palatul Suțu

de Florentina Ionescu - sept. 7 2021
Spațiul creativ al pictorului Corneliu Baba, evocat la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București oferă publicului o expoziție inedită, care va încerca să reconstituie atmosfera creatoare din spațiul marelui pictor Corneliu Baba, un reper al artei românești contemporane.

Integrate în scenografia de expunere se vor afla lucrări de pictură, artă grafică și chiar obiecte din atelierul artistului ce vor putea fi admirate în spațiul actual al Pinacotecii București de la Palatul Suțu (bulevardul Ion C. Brătianu, nr. 2).

Afis BABA

Vernisajul expoziției „Corneliu Baba - Atelier” va avea loc în 15 septembrie, începând cu ora 18.00 (intrarea la vernisaj fiind gratuită), se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Din colecția pictorului au fost selectate numeroase lucrări, din toate perioadele de creație ale lui Corneliu Baba. Conceptul expozițional este elaborat de istoricul de artă Maria Muscalu Albani, în colaborare cu Secția Artă a Muzeului Municipiului București. Tema atelierului de creație a fost astfel aleasă încât să evoce pentru vizitatori întregul proces al elaborării unei opere plastice.

„Pictura lui Corneliu Baba este axată pe o analiză aprofundată a tehnicii de execuție și a culorii, dar are și o puternică dimensiune antropocentristă, fiind ritmată de nenumărate motive şi teme, unele reluate, altele devenite adevărate obsesii. De la dramatica temă a ţăranilor, care se întinde pe o perioadă de câteva decenii, până la obsesiile finale ale «Spaimelor» şi «Regilor Nebuni», toate sunt legate de chipul, prezența şi existenţa umană, iar portretele și autoportretele sale sunt nu numai o componentă fundamentală a creației, ci şi o nouă cheie de lectură a acesteia”, a declarat dr. Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare - Muzeul Municipiului București.

Aceasta a adăugat că, în ciuda imensului său talent și a popularităţii sale, Corneliu Baba continuă să fie un artist controversat, uneori renegat, alteori considerat o mare personalitate, care a marcat generații întregi de pictori români.

„Prin această expoziție care-i este dedicată, o nouă dimensiune a artei sale ni se va dezvălui și prin încercarea de a observa mai atent procesul de creație și atelierul său. Corneliu Baba vedea pictura ca pe un element de asumare artistică a vieții, calea spirituală de pătrundere în realitate și de situare față de ea. Rămâne ca aceia care îi vor privi lucrările prezente în sălile Pinacotecii București de la Palatul Suțu, simpli vizitatori sau istorici de artă, să opteze, în zilele ce vor veni, pentru așezarea sa valorică în istoria artei românești, pentru că opera expusă are valoare și de document confesiv”, a conchis dr. Elena Olariu.

Pentru participarea la vernisaj este necesară o rezervare

Rezervarea la vernisaj este obligatorie și se face printr-un e-mail la adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00, până la 14 septembrie 2021, ora 16.00, cu precizarea numelui și a unui număr de telefon la care vizitatorul poate fi contactat.

Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 15 septembrie - 17 octombrie 2021.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe