Newsflash
Știri

SJU Suceava: medicii au salvat o pacientă cu o formă gravă de botulism

de L. Budin - iul. 26 2022
SJU Suceava: medicii au salvat o pacientă cu o formă gravă de botulism

Timp de trei săptămâni, medicii ATI au depus eforturi să salveze viaţa femeii, care a reacționat slab la serul antibotulinic și care prezenta insuficiență respiratorie.

Pacienta a fost transferată în data de 27 iunie de la Spitalul Municipal Fălticeni la SJU Suceava, cu suspiciune de botulism, diagnosticul fiind confirmat ulterior de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, informează Agerpres.

pacienta-botulism

La spitalul din Fălticeni se prezentase cu tulburări de înghiţire, modificarea tonului şi a intensităţii vocii şi ptoză palpebrală (căderea pleoapelor).

Femeia le-a spus medicilor că problemele au apărut după ce, în data de 24 iunie, a mâncat o conservă de tocană de legume preparată în casă.

La scurt timp după internarea la SJU Suceava, pacienta a fost transferată în secţia ATI, pentru că au apărut şi tulburări respiratorii.

Potrivit lui Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al SJU Suceava, femeia a reacționat slab la serul antibotulinic administrat în spital, insuficienţa respiratorie s-a accentuat şi, timp de trei săptămâni, medicii ATI au făcut eforturi să-i salveze viaţa.

Recent, a fost externată, cu o stare bună de sănătate.

Primul caz de botulism din acest an în judeţ a fost înregistrat în luna martie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă pregătită acasă. A fost salvat de serul antibotulinic, administrat de medicii suceveni.

Al doilea caz a fost al unei paciente care a mâncat o conservă de legume de casă, iar un al treilea caz s-a înregistrat în 15 iulie, la un copil, după consumul unei conserve achiziţionate din comerţ, dar depozitată în condiţii necorespunzătoare.

Se înființează Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea IAAM

Studiu: coronavirusul ar putea supraviețui și 30 de zile în carnea congelată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe