Newsflash
Internaționale

Adulții vârstnici internați la ATI, cu prea puține interacțiuni sociale, au risc mai mare de deces

de Florentina Ionescu - sept. 9 2021
Adulții vârstnici internați la ATI, cu prea puține interacțiuni sociale, au risc mai mare de deces

Adulții vârstnici izolați din punct de vedere social, care sunt internați în unitățile de Terapie Intensivă, au un risc mai mare de deces și prezintă un risc mai mare de dizabilitate după externare, în comparație cu cei care sunt mai conectați cu membrii familiei și cu prietenii, arată un studiu nou.

Acest studiu, de la Universitatea Yale, a fost publicat în 7 septembrie în jurnalul „JAMA Internal Medicine” și „ilustrează nevoia ca spitalele să identifice pacienții în vârstă cărora le lipsesc grupurile cu care să socializeze și să îi înscrie pe acești pacienți în programe special concepute pentru a oferi suport indivizilor izolați”, a explicat dr. Lauren E. Ferrante, medic la Yale School of Medicine and autorul senior al acestei cercetări, potrivit medicalxpress.com

pacient varstnic izolat trist internat spital

Pacienții cu vârsta peste 65 de ani au un risc mai mare de a avea probleme funcționale, cum ar fi cele legate de îmbrăcat sau de mersul pe jos, după externarea din spital care a inclus o ședere la unitatea de Terapie Intensivă. Mai bine de unul din trei persoane care au avut prea puține interacțiuni sociale au murit în decurs de trei ani de la externare, o rată de trei până la de cinci ori mai mare decât populația generală a adulților vârstnici, au mai spus cercetătorii implicați în studiu.

„Munca noastră se concentrează pe înțelegerea și îmbunătățirea recuperării funcționale a adulților vârstnici care supraviețuiesc după internarea la ATI. Noi știm acum, din studiile anterioare, că adulții vârstnici prețuiesc independența funcțională chiar mai mult decât faptul că rămân în viață”, a declarat dr. Lauren E. Ferrante.

În colaborare cu colegii săi, dr. Ferrante a analizat datele de la pacienții care au participat la studiul National Health and Aging Trends, care au fost internați la ATI între 2011 și 2018.

Participanților li s-au pus întrebări despre interacțiunile lor sociale, cum ar fi faptul că vorbesc sau nu cu familia și prietenii despre probleme importante, vizitele primite de la membrii familiei și de la prieteni și participarea la evenimente sociale sau mersul la biserică. Apoi nivelurile de interacțiune socială au fost stabilite de la 0 la 6.

Fiecare creștere a scorului de izolare socială a avut drept corespondent un risc crescut de dizabilitate funcțională și un risc crescut de deces, după cum au descoperit cercetătorii.

Cei mai izolați adulți vârstnici, din punct de vedere social, au avut o povară cu 50% mai mare a dizabilității funcționale în anul care a urmat după internarea la ATI și un risc cu 119% mai mare de deces, potrivit sursei citate.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com/image/259632/elderly-patient

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe