Newsflash
Cultură

Să nu uităm de boala Alzheimer

de Dr. Mihail MIHAILIDE - dec. 17 2013
Să nu uităm de boala Alzheimer
   Cercetând sumarul revistei Medicina modernă, publicaţie a Colegiului Medicilor din Capitală, în scopul anunţării apariţiei penultimului număr din acest an, nu poţi să nu te opreşti mai întâi asupra studiului oferit cititorilor de conf. dr. Ioana Cristina Amihăesei, dr. Elena Cojocaru şi prof. dr. Ostin C. Mungiu, de la UMF „Gr. T. Popa“, intitulat: „Alzheimer – Certitudini şi ipoteze“. Iar această alegere prioritară ţi-o explici prin interesul medicului, dar şi al populaţiei în general, faţă de teribila maladie, capabilă să preschimbe cele mai strălucitoare minţi în creiere din care memoria s-a şters treptat şi definitiv, lipsite de posibilitatea gândirii abstracte, în persoane cu limbaj bruiat, dezorientate în timp şi spaţiu, cu tulburări de afect şi comportament – în veştede „legume“. Boala e, aşadar, progresivă şi ireversibilă şi dacă în trecut simptomatologia o asocia senectuţii, din care motiv, statistic, nu impresiona (media de viaţă era atunci cu mult mai mică decât astăzi), în 2010, în lume, au fost 35,6 milioane de bolnavi cu demenţă, în majoritate diagnosticaţi ca suferind de Alzheimer.Iar numărul acesta uriaş – echivalentul populaţiei unei ţări mari – se estimează a se dubla, la fiecare 20 de ani. O lungă listă a personalităţilor care au suferit de boala descrisă în 1907 de psihiatrul şi neuropatologul german Alois Alzheimer, elev al lui Emil Kraepelin – cel care a propus ca observaţiile discipolului său, încă o confirmare a organicităţii unor boli psihice („psihoze organice“), să fie cunoscute ca boala Alzheimer – circulă pe mediile virtuale de informare. Între acestea, capete încoronate (Juliana a Olandei), preşedinţi de state (Reagan), prim-miniştri (James Harold Wilson, „Doamna de Fier“), actori (Annie Girardot), compozitori (Ravel), scriitori... Despre declinul accelerat al creierului filosofului şi scriitorului român stabilit în Franţa, Emil Cioran, au scris pagini cutremurătoare Gabriel Liiceanu şi Monica Lovinescu, iar filmul „Iris“, inspirat din viaţa şi tragicul sfârşit al scriitoarei irlandeze Iris Murdoch, cu Kate Winslet în rolul Iris tânără şi Judi Dench la bătrâneţe, de un tulburător succes, sunt numai două exemple ale impactului (inclusiv) mediatic al acestei maladii asupra celor care, gândindu-se la posibilitatea de a-şi sfârşi zilele în acest tragic mod, se întreabă dacă poate fi prevenită boala, cum se tratează şi ce progrese a înregistrat cercetarea medicală în această privinţă.
   Studiul autorilor ieşeni citează modificările neuropatologice considerate deja clasice: plăcile amiloide şi degenerarea neurofibrilară, cu pierderea sinapselor şi a neuronilor; degenerarea granulovacuolară a hipocampului şi depunerea de amiloid în vase. Oligopeptidele care formează plăcile derivă prin proteoliză dintr-o fracţiune precursoare amiloidă mult mai mare, codată de o singură genă. Proteina asociată tau apare în creierul bolnavilor cu Alzheimer într-o formă glicolizată, formează filamentele spiralate ale neurotubulilor la nivelul hipocampului, lobului medial temporal, regiunii parietotemporale şi în cortexul frontal determinând moartea neuronilor de asociaţie: „Aceste zone sunt atinse de pierderea sinapselor, cu afectarea căilor sinaptice ale neurotransmiţătorilor“. Factorii de risc acceptaţi în prezent sunt: vârsta înaintată, genotipul ApoE e4, traumatismele craniene, riscurile cardiovasculare (fumat, diabet, HTA, hipercolesterolemie), posibila expunere la metale (aluminiu). Între ipotezele etiopatogenice recente, autorii ieşeni o semnalează pe aceea care incriminează infecţia prionică: experimental (şoareci transgenici), proteina amiloidă ar avea calităţi prion-like (ca în boala Creutzfeld-Jakob).
   Criteriile clinice sunt suficiente deocamdată pentru diagnostic (sigur/probabil/posibil), dar certitudinea nu poate fi obţinută decât prin examen necroptic. Interesaţi deci ar putea fi urmaşii celui bolnav, observându-se o anumită agregare familială. Examenul IRM poate fi de ajutor: atrofie progresivă a hipocampului, zona importantă în procesele memoriei. Nu vom cita din studiul ieşenilor descrierea în amănunt a semnelor clinice, progresive şi din ce în ce mai dezumanizante, „până la starea vegetativă, când toate activităţile cognitive dispar“, pentru a nu da apă la moară celor care pledează pentru acceptarea în astfel de cazuri – şi până nu e prea târziu – a eutanasiei...
   Dr. Gabriela-Simona Man şi conf. dr. Gilda Mologhianu ne conving că, în domeniul etiopatogeniei artrozelor, se poate vorbi despre „actualităţi“. Etiologia în această cea mai comună suferinţă, care afectează milioane de oameni, este multifactorială, o interacţiune între factori sistemici (ereditate, vârstă, sex, deficienţe nutriţionale) şi locali (obezitate, activităţi profesionale, activitatea fizică şi sportul, traumatisme articulare, anomalii congenitale sau dobândite care afectează mediul articular). Noutatea priveşte studiile de genetică (ereditatea, deci). Leptina, hormonul peptidic codificat de gena obezităţii şi secretat de adipocite, osteoblaste şi condrocite, poate fi asociată semnificativ cu artroza şi cu diferenţele legate de sex (la femei leptina are concentraţii mai mari, dar şi la bărbaţii cu indice de masă corporală crescut). Asocierea artrozelor cu deficienţa vitaminei D este negată, în sensul că unele studii au arătat inexistenţa vreunei îmbunătăţiri a gonartrozei, de pildă, după un tratament cu această vitamină. La fel şi în cazul vitaminei E, studiile clinice care i-au testat eficienţa nu au probat un beneficiu simptomatic, comparativ cu placebo. Obezitatea rămâne însă un factor de risc important, ca şi încărcarea articulară profesională excesivă, dar aceste constatări cred că nu sunt (chiar) „actualităţi“. Autoarele arată că riscul traumatismelor rămâne ridicat în producerea artrozelor, precum şi cel al anumitor anomalii congenitale (alinierea în varus este asociată cu progresia gonartrozei, dar şi cu dezvoltare acestei artroze la supraponderalii cu genunchi în varus). Articolul publicat are trei pagini de text şi aproape două de referinţe bibliografice cu privire la „Actualităţi în etiopatogenia artrozelor“.
   E interesantă informaţia transmisă prin articolul autorilor dr. Liliana Gabriela Popa, prof. dr. Călin Giurcăneanu şi dr. Ruxandra Sfrenţ-Cornăţeanu, anume că psoriazisul se asociază cu ateroscleroza prematură şi accelerată. Dar, scriu aceşti cercetători, „Mecanismele exacte ale asocierii acestor afecţiuni sunt încă neclare. Se discută existenţa unor factori genetici de susceptibilitate comuni psoriazisului şi bolii aterosclerotice. În plus, o serie de factori de mediu, precum stresul, fumatul, anumiţi agenţi infecţioşi sunt implicaţi în agravarea ambelor afecţiuni“.
   Pe coperta revistei este reprodus bustul acad. Ana Aslan (1897–1988) şi placa de marmură comemorativă închinată savantei, de pe str. Ana Aslan din Brăila. Prilejul – probabil, 25 de ani de la deces.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe