Newsflash
Știri

România, peste media europeană la debutul precoce în consumul de droguri, alcool și tutun

de L. Budin - iun. 14 2021
România, peste media europeană la debutul precoce în consumul de droguri, alcool și tutun

Statistici recente arată că țara noastră înregistrează procente peste media europeană la debutul precoce în consumul de droguri, alcool și tutun. Federaţia Neguvernamentală Antidrog acuză „letargia autorităţilor”.

„Drogurile, alcoolul si tutunul nu au culoare politică”, arată, într-un comunicat Federaţia Neguvernamentală Antidrog, care adaugă că Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională Antidrog, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au datoria şi obligaţia de a interveni în susţinerea programelor strategice în materie.

consum-periculoase

Campioni la consum

Statistici recente, care vizează elevii de 16 ani și evidențiate în Studiul ESPAD 2020 (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) arată că România înregistrează procente peste media europeană la debutul precoce (13 ani) în consumul de substanţe (alcool, droguri, tutun).

Tinerii din România depășesc de aproape două ori media europeană la consumul zilnic de tutun - 5% din elevii români, comparativ cu 2,9%, media europeană.

Țara noastră depășește media generală la consumul de alcool: 82% din elevii România, comparativ cu 79% media europeană. Dintre tinerii consumatori, 7% recunosc că s-au intoxicat cu alcool, faţă de 6,7 % media europeană.

Consumul de medicamente calmante printre elevi, în scopul de a se droga, este de 9,4% faţă de media europeană de 4%.

Pariuri și jocuri online

Studiul ESPAD a măsurat şi alte comportamente periculoase – jocuri de noroc, jocuri online și prezența pe rețelele sociale.

Statisticile arată că 20% din elevii de 16 ani din România au pariat excesiv în ultimul an, comparativ cu 15% media europeană.

Într-o zi de școală, circa 50% din tinerii de 16 ani din România au petrecut peste 4-5 ore pe reţele sociale.

Cifrele sunt alarmante şi la capitolul consum ocazional de droguri: prevalenţa în rândul tinerilor este de 16,7%, pe segmentul de vârstă 14  - 34 ani.

Trendul în România este de creştere a prevalenţelor și singura preocupare a autorităţilor este de a interpreta studiile în sens pozitiv, evidenţiind doar aspectele pozitive din Rapoartele europene”, se mai arată în comunicatul Federației Neguvernamentale Antidrog.

Un fenomen ignorat

Indiferenţa şi ignorarea fenomenului din partea autorităţilor publice centrale - Guvern, ministere -  precum şi din partea autorităţilor publice locale din ultimii 10 ani a dus la această situaţie pe care, impardonabil, nu şi-o asumă. Lipsa programelor alternative la consum, prevenirea consumului în rândul populaţiei şcolare prin programe permanentizate, lipsa resurselor financiare, logistica şi programe de secol XXI, resursa umană insuficientă sunt motivele dezastrului în materie de politici naţionale și locale de prevenire a consumului de droguri, alcool şi tutun”, arată Federaţia Neguvernamentală Antidrog.

România nu are încă Strategia Naţională Antidrog 2021-2025, precum și alte planuri de acțiune stabilite prin hotărâri de Guvern, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe