Newsflash
Interviuri

Robotul, cel mai performant instrument medical

de Demostene ŞOFRON - oct. 7 2022
Robotul, cel mai performant instrument medical

Din ce în ce mai prezentă în sălile de operaţii, chirurgia robotică este chirurgia prezentului și viitorului, consideră prof. dr. Ioan Coman, medic primar Urologie. În specialitatea sa se efectuează deja o gamă variată de intervenţii robotice, care au ușurat viaţa medicilor și pacienţilor, deopotrivă.

Ioan Coman1

Carte de vizită:

  • șef de promoţie al Facultăţii de Medicină a IMF Cluj-Napoca
  • fondatorul Secţiei clinice de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal din Cluj-Napoca
  • promotor al chirurgiei minim invazive laparoscopice robotice urologice în România
  • Profesor Emerit pentru contribuţia adusă la dezvoltarea școlii medicale clujene de Urologie

Propun să încep cu o scurtă incursiune în chirurgia robotică clujeană...

În 2009 am organizat, la Cluj-Napoca, simpozionul internaţional de uro-oncologie, având atunci și bucuria de a efectua primele operaţii cu robotul da Vinci. Din acel moment și până în 2015, am beneficiat de el la Spitalul Municipal, unde am efectuat sute de intervenţii, putând vorbi despre o experienţă solidă în chirurgia laparoscopică urologică.

Aceste intervenţii au simplificat mult operaţiile standard laparoscopice efectuate în anii precedenţi. În foarte scurt timp, am reușit să efectuăm o gamă largă de intervenţii robotice, intrate în practica de zi cu zi în întreaga lume. De la operaţii de cancer de prostată, la cancer de rinichi, tumori vezicale care presupun extirparea vezicii urinare și confecţionarea uneia noi din tubul digestiv. În 2015, din păcate, programul naţional de chirurgie robotică a fost sistat, condiţie în care am fost obligat să găsesc alte soluţii.

Care au fost acelea?

Simţind că pot pierde tot mai mulţi rezidenţi și chiar studenţi interesaţi de chirurgia robotică, am căutat și am găsit o soluţie foarte bună în privat. Așa am ajuns la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, unde conducerea unităţii a înţeles necesitatea investiţiei în chirurgia robotică de înaltă performanţă. Au trecut cinci ani de când facem naveta între Cluj-Napoca și Brașov – includ aici și echipa pe care o conduc. Este o navetă solicitantă, mergem toţi. Toţi acești ani au dus la formarea unui centru de chirurgie robotică la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, unde echipa este condusă de dr. Alexandru Cealan.

Un oraș privilegiat

Care este la ora actuală situaţia chirurgiei robotice în Cluj-Napoca?

O noutate o constituie prezenţa celui de-al doilea robot da Vinci, din noiembrie 2021, tot într-o unitate privată. Orașul Cluj-Napoca este într-o poziţie privilegiată. Are specialiști de vârf și în devenire, infrastructura este bună. Tinerii rezidenţi clujeni sunt prezenţi în centre urologice de prestigiu din ţară, dar au și șansa colaborărilor peste hotare. Urmează cursuri la nivel european, susţin examene, obţin diplome și recunoașteri similare celor de peste hotare.

Avem șansa colaborării între stat și privat. Pacientul urologic are șanse de a fi pus pe picioare și reinsertat social prin cele mai moderne tehnici. Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca este unul de referinţă în momentul de faţă.

Cum vedeţi viitorul medical al Clujului?

Proiectele sunt multe și interesante, ar fi utile dacă s-ar materializa. Apreciez dorinţa de a dezvolta un centru de transplant renal, într-o altă locaţie, adecvată însă. Există specialiști în transplantul renal, avem deja rezultate compatibile cu oricare alt centru european. Conf. dr. Florin Elec conduce cu responsabilitate și competenţă acest centru. Clujul mai are nevoie și de Spitalul de Urgenţă, care este în discuţie încă din anul intrării mele la facultate. Au trecut patru decenii, sper să fiu martorul tăierii panglicii la noul Spital de Urgenţă. Faptul că pacientul este plimbat în o mie de locuri, în situaţii de urgenţă fiind, nu este benefic nici specialistului, nici pacientului. Păcat că acest spital rămâne doar pe hârtie.

Cum se prezintă pacientul urologic astăzi?

Faptul că doi ani au avut acces limitat la serviciile medicale de specialitate se vede. Această perioadă a dus la creșterea numărului de cancere depistate în faze avansate, vorbind și despre complicaţii septice de care nu ne-am lovit înainte. Mă mir cât poate răbda un om, cât poate duce. Mă gândesc la vezici urinare perforate de puroi, la rinichi perforaţi de puroi... Să poţi să rabzi până ţi se perforează organele din cauza unei infecţii e îngrozitor. Pentru mine, pentru colegii mei, a fost un adevărat șoc. E adevărat că între timp lucrurile s-au mai reglat.

Trebuie să recunosc și că relaţiile între medici, pacienţi și aparţinători au suferit mutaţii. Pacienţii urologici au nevoie de îngrijire nu numai în spital, ci și acasă.

În Urologie apar anual lucruri noi

Aș reveni la rezidenţi. Au fost doi ani în care au trăit experienţe noi...

Erau înnebuniţi de dramele la care erau martori, pe care le trăiau. Erau însă motivaţi în tot ce făceau. Gândiţi-vă numai la faptul că din rezidenţi în Urologie au devenit peste noapte rezidenţi în Infecţioase! S-au ocupat de COVID-19 și de tot ce a presupus infecţia. Numărul de intervenţii din patologia urologică s-a redus, pentru a face faţă celor infectaţi cu SARS-CoV-2. S-a operat mai puţin în acești doi ani, trebuie să recupereze cele pierdute.

Nu este deloc ușor, eforturile s-au dublat și triplat, au însă avantajul vârstei, al mobilităţii intelectuale și fizice, al prospeţimii. Competiţia este mare, solicitantă și nu le oferă alternative. Au șanse reale de a se perfecţiona și de a ajunge la zi, teoretic și practic. Și încă un amănunt la fel de important. Tot ce se întâmplă în specialitatea noastră e nou, de la modul cum se instalează robotul la pacient la modul cum se mișcă instrumentele comandate de medic de la consolă. Lucrurile au evoluat mult faţă de anul în care am început eu, de exemplu, robotica. Reiau ideea, în fiecare an s-a întâmplat ceva nou.

Suntem la finalul unei noi ediţii, a 12-a, a evenimentului „Progrese în uro-oncologie”. Vorbim despre continuitate, despre un schimb de experienţă util și, mai ales, obligatoriu într-o specialitate în care competivitatea este, ca să vă citez, cuvântul de ordine.

Tematicile au fost cele cunoscute. Predomină cele oncologice, abordate in extenso, și atunci amintesc cancerul prostatic, cancerul de rinichi, de vezică urinară. Să vă spun ceva... Screeningul în cancerul de prostată a relevat creșterea numărului de cancere în faze incipiente, lucru care vine în ajutorul nostru și al pacienţilor. Descoperit la timp, cancerul de prostată este vindecabil.

Mai mult, având robotul da Vinci, oferim pacientului alternativa cea mai minim invazivă, precisă și cu refacere rapidă a funcţiilor prostatice, continenţei urinare și funcţiei erectile. Robotul este și rămâne cel mai performant instrument, este chirurgia prezentului și a viitorului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe