Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Robot care recoltează sânge și introduce catetere în vene

de Florentina Ionescu - mar. 6 2020
Robot care recoltează sânge și introduce catetere în vene

Un aparat care combină robotica, inteligența artificială și ultrasonografia poate recolta sânge cu foarte mare precizie, anunță presa străină.

Tehnologia a evoluat atât de mult, încât în viitorul nu foarte îndepărtat, cei care ne vor recolta sângele pentru analize vor fi roboții. Un bun exemplu este faptul că cercetătorii de la Rutgers University au construit un fel de robot cu mai multe tehnologii medicale, special creat pentru a recolta sânge din venele pacienților. Robotul stă pe o masă, iar totul de desfășoară rapid.

robot-tehnologie
Foto pixabay.com

Inginerii de la Universitatea Rutgers au anunțat acum câteva zile, potrivit site-ului futurism.com, că au construit un aparat compact, care combină aspecte din robotică, inteligență artificială și ultrasonografie pentru a recolta sânge în siguranță sau pentru a introduce un cateter pentru a administra medicamentele și alte tratamente pacienților. Cercetarea acestor ingineri a fost publicată zilele trecute în jurnalul „Nature Machine Intelligence”, iar concluzia este că mașinăria sau robotul lor care poate recolta cu ușurință sângele ar putea chiar să depășească abilitățile personalului medical.

De ce acest „robot” este mai bun

Recoltarea sângelui venos este o procedură comună, iar sursa citată arată că aproape 20% dintre recoltări se pot dovedi foarte dificile dacă pacienții au venele subțiri sau greu de depistat, ceea ce duce la înțepături suplimentare. Aici intervine tehnologia, așa cum este acest „robot” creat în acest scop. Folosind un sistem de imagistică – și anume ultrasonografia – și un algoritm de „machine learning”, acest robot poate să identifice cu precizie vasele de sânge, să le clasifice, să le estimeze adâncimea și să îndrepte acele către acele vene, fără a fi nevoie de supraveghere prea mare.

robot-sange
Foto www.medgadget.com

Autorii acestui studiu mai sugerează că, după testări adiționale, în viitor robotul lor ar putea ajuta la automatizarea procesului de recoltare a probelor de sânge, lucru care ar putea accelera durata vizitelor pe care pacienții le fac la spital sau ar putea ajuta cercetătorii în laboratoare.

 


Notă autor:

Sursa foto: www.medgadget.com și pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe