Newsflash
Știri

Rezultate în lupta anticancer, doar prin voință politică

de Cristina GHIOCA - feb. 7 2020
Rezultate în lupta anticancer, doar prin voință politică

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că are în lucru un masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, „în acord cu ultimele direcții ale Uniunii Europene”.

Anunțul a fost făcut în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, marcată anual la 4 februarie. Potrivit lui Nelu Tătaru, Secretar de Stat în MS, proiectul se poate dezvolta doar în consens cu experți, asociații profesionale, de pacienți, sindicate.

Reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, specialiști în oncologie și reprezentanți ai pacienților s-au întâlnit marți, la Ministerul Sănătății, pentru a discuta despre implementarea unui masterplan de luptă împotriva cancerului, în concordanță cu recomandările Uniunii Europene. Planul va cuprinde, ca direcții de acțiune, prevenția, medicina curativă, monitorizarea și recuperarea, a completat conf. dr. Adela Cojan, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ea a precizat că instituția pe care o conduce își propune ca, prin intermediul masterplanului, să fie decontate și investigațiile imagistice de înaltă performanță: „Dorința noastră este să încercăm să asigurăm accesul pacientului la aceste investigații imagistice de înaltă performanță, astfel încât și la noi în țară depistările să se producă în stadiile 0, 1, 2 și să avem o rată de supraviețuire asemănătoare cu a celor din Europa de Vest.”

Adela Cojan

Finanțarea, o problemă fără culoare politică

Din postura de membru al recentului grup de lucru pentru cancer constituit în Parlamentul României, dar și de președinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din cadrul Senatului, dr. László Attila a anunțat că s-au stabilit pașii care trebuie parcurși pentru a identifica și pentru a formula acele modificări legislative care se impun în acest domeniu: „Se impun modificări la nivelul sistemului de finanțare, trebuie să găsim o soluție de eficientizare a screeningului și a accesului la servicii medicale. (...) Dacă aceste lucruri nu se schimbă, toate guvernele vor avea probleme de finanțare a acestui domeniu”, a adăugat specialistul.

Atilla Laszlo

El a insistat asupra faptului că aceste modificări „nu țin de o conducere sau de alta”, precizând că au fost formulate de mai multe ori aceste intenții de a se încerca crearea unui cadru legislativ care să asigure continuitate în domeniu. Potrivit doctorului László, este necesară asumarea unor angajamente care să asigure că „indiferent cine va fi la conducere, să ne ținem de acești pași măcar în domeniile majore de sănătate publică și să nu mai ajungem în situația în care un plan de acțiune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare să stea 13 ani într-un sertar.”

Inițiative doar pe hârtie

Prof. dr. Florinel Bădulescu, președintele Comisiei de Oncologie din cadrul MS, a explicat că programul național de cancer există pe hârtie, însă ceea ce lipsește este „voința politică”. Alte aspecte care ar trebui modificate sunt lipsa standardizării din domeniu și a specialiștilor: „Nu există în România uniformitate în aplicarea tuturor metodelor de diagnostic, de tratament, pentru că, din dorința de a împinge banii spre medici, am înființat foarte multe cabinete, însă acestea nu sunt standardizate. Nu putem discuta de aplicabilitatea unui program până când acesta nu va fi uniform”.

Medicul a amintit că împreună cu un fost ministru al Sănătății, a deblocat împrumutul primit de la Banca Mondială și astfel a obținut cinci acceleratoare liniare pentru 2018, dintre care funcționează numai unul la Baia Mare, și nouă pentru 2019, dintre care funcționează unul singur – la Craiova, începând cu anul acesta. Cauzele acestei subutilizări țin de faptul că în spitalele de stat nu există specialiști care să poată folosi aparatura.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe