Newsflash
OPINII

Rezidenţiat în Franţa: fiecare zi este o lecţie

de Dr. Alina Jijie - oct. 13 2023
Rezidenţiat în Franţa: fiecare zi este o lecţie

Cariera oricărui medic începe prin călătoria intitulată „medic rezident”, un adevărat labirint de provocări, învăţare și autocunoaștere.

Însă provocările vin la pachet cu experienţe de neegalat și cu oportunităţi de învăţare inedite.

Dr. Alina Jijie este medic rezident Neurologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, București. În prezent efectuează un stagiu
în Marsilia, la Spitalul Universitar Timone (CHU), Secţia de Neurologie-Boli Inflamatorii ale Creierului și Măduvei spinării.

Pentru orice rezident, primele zile de rezidenţiat sunt dificile, indiferent că este vorba de România sau Franţa. Sistemul medical francez este deja bine cunoscut la nivel mondial ca fiind unul dintre cele mai bune. Un avantaj major al unui centru universitar este accesul la cercetare și crearea de raţionamente dincolo de ghiduri. Dificultatea cazurilor, care de cele mai multe ori nu se suprapun descrierilor din cărţi, și accesul facil la nenumărate investigaţii reprezintă un alt mare avantaj. Resursele paraclinice de ultimă generaţie și cercetarea medicală de vârf sunt la îndemâna rezidenţilor, ceea ce le oferă o oportunitate unică de a învăţa și de a crește profesional.

În centrele universitare există o multitudine de pacienţi, ceea ce, după cum bine știm, duce la repetiţie și experienţă abundentă. Acestea sunt atuuri care stau mereu la baza unei învăţări rapide și eficiente. În timpul acestui periplu medical, fiecare zi este o lecţie. Un rezident învaţă să lucreze sub presiune și să facă faţă multor provocări ce ţin de medicină, dar și de bariera lingvistică.

Fiind participanţi activi în două sisteme medicale, putem compara și putem alege să învăţăm din punctele forte ale fiecăruia. Rezilienţa este, cu siguranţă, o calitate pe care un medic rezident o va dobândi într-un astfel de stagiu.

Independenţa este încurajată

Pentru că profilul secţiei ne permite, facem și rotaţii în cadrul secţiei Spitalizări de zi. Aici avem foarte multă independenţă, însă totuși cu supervizarea un senior, gata să ne ajute dacă avem întrebări. Putem participa și la întâlnirile comisiilor naţionale. Acestea sunt reuniuni ale experţilor în Neurologie din Franţa din anumite arii (sistem nervos periferic, boli inflamatorii etc.) pentru a discuta cazurile care pun probleme de diagnostic sau care reprezintă o enigmă. 

Pe lângă avantajele pe care le-am descris mai sus, stagiul a venit și cu obiectivul de a învăţa limba franceză la nivel fluent, prin inserţia imersivă. Totodată, apare și oportunitatea de a construi relaţii profesionale cu medici și cercetători de pe teritoriul francez, dar și din alte state, prin intermediul colegilor și al mentorilor.

Un stagiu de pregătire în Franţa poate adăuga prestigiu și recunoaștere carierei medicale. Experienţa căpătată într-un sistem medical de calitate poate consolida încrederea pacienţilor, dar și a colegilor în ceea ce privește abilităţile noastre.

Viaţa socială nu trebuie neglijată

Pe lângă experienţa medicală, nu trebuie să ignorăm oportunitatea de a experimenta cultura bogată, viaţa boemă din Franţa, dar și ocazia de a călători. O astfel de experienţă poate fi foarte valoroasă în ceea ce privește dobândirea abilităţilor interculturale, dar și în evoluţia caracterului nostru.

Indiferent că suntem în Franţa sau în România, călătoria unui medic rezident este una care necesită dedicare, curaj și perseverenţă. Cu toate că experienţa poate varia, ceea ce rămâne constant este dorinţa de a învăţa, de a evolua și de a oferi cea mai bună îngrijire pacienţilor.

În cele din urmă, fiecare rezident își găsește propria sursă de inspiraţie în lumea medicală. Însă o experienţă ca aceasta, care se adaugă nu doar în CV-ul profesional, ci și în cel al personalităţii, va contribui la evoluţia medicinei românești, indiferent de obstacolele întâlnite pe parcurs.

O zi în spital, pas cu pas

               Programul începe la ora 8:30 printr-un mic raport între medicul șef de clinică, seniorul șef, internii și asistentele. Cu această ocazie primim sarcini și discutăm cazurile. În jurul orei 9:30 începem să ne ocupăm de urgenţe, urmând ca apoi să facem vizita pacienţilor, puncţiile lombare și sarcinile mai puţin urgente. Un medic rezident se ocupă de aproximativ șase-opt pacienţi. În jurul orei 14:00-15:00 toate documentele pacienţilor care vor fi externaţi trebuie să fie gata, pentru că la ora 16:00 vin noile internări (chiar și cei care vin prin urgenţe vor fi aduși pe secţie la ora 16:00). După ce facem internările, în jurul orei 18:00 începe raportul de seară cu șeful de clinică și cu medicul senior, în care rediscutăm cazurile. În programul acesta zilnic apar uneori modificări. Marţi avem un curs de o oră, iar miercurea avem un raport de amploare cu toţi medicii seniori ai secţiei. În cadrul său discutăm cazurile, comentăm imagistica, citim articole, dezbatem diagnostice și tratamente. La final, vizităm pacienţii care pun probleme de diagnostic, de tratament etc. Vinerea, programul începe la ora 8:00, deoarece vom face vizita împreună cu profesorul. În timpul ei, se rediscută cazurile și primim întrebări legate de ele sau de Neurologie.

               O dată pe lună avem un curs comun cu CHU Nice (Centre Hospitalier Universitaire din Nisa). Pe lângă acesta, mai avem un altul prezentat de unul dintre cei doi profesori ai secţiei, în funcţie de cum ne permite programul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe