Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rezecţie punte osoasă cu machetă 3D preoperator, la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş

de Magdalena Tănăsescu - mar. 22 2024
Rezecţie punte osoasă cu machetă 3D preoperator, la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş

O intervenţie chirurgicală de rezecţie de punte osoasă cu machetă personalizată 3D a fost realizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

Potrivit unui comunicat de presă, intervenția a fost efectuată de o echipă de medici de la Secţiile de Ortopedie şi Traumatologie şi Chirurgie Generală II, în cazul unui pacient cu vârsta de 50 ani.

 

Intervenţia, care a durat aproximativ 4 ore şi jumătate, a constat în îndepărtarea unei punţi osoase de mărimi considerabile, situate între bazin şi femur, care îi bloca pacientului mobilitatea şoldului. 

 

„Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul săptămânii viitoare. Ulterior va fi necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever, imposibilitatea de a-şi mobiliza membrul inferior, precum şi o calitate a vieţii scăzută”, se menționează în comunicatul citat.

 

Macheta personalizată a fost realizată în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D, din cadrul Facultății de Inginerie a UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş. Macheta a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a tehnicii chirurgicale, a mărimii şi anatomiei structurii osoase.

 

 

Intervenţia este cea de-a doua din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în care a fost realizată preoperator, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D. Prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator a avut loc în anul 2023, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe