Newsflash
REUNIUNI

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” la ceas aniversar

de Cristina GHIOCA - sept. 9 2022
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” la ceas aniversar

Peste 200 de persoane au participat la sesiunile știinţifice și workshopurile din cadrul Zilelor Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”. Prezentările susţinute au abordat atât teme de actualitate din lumea medicală, cât și studii de caz și situaţii la zi din SCUSPB.

Deschiderea oficială a Zilelor Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” a avut loc joi, 1 septembrie, în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea medicală românească. După o incursiune în istoria spitalului, au fost prezentate câteva dintre proiectele instituţiei. Pe marginea lor, am stat și noi de vorbă cu conf. dr. Bogdan Socea, managerul SCUSPB.

Ceremonia de deschidere a zilelor sf pantelimon
Ceremonia de deschidere a Zilelor Spitalului Sf. Pantelimon

 

Pentru a se dezvolta și pentru a putea oferi servicii medicale diversificate, dar și mai performante, trebuie găsite spaţii suplimentare și construite clădiri anexe, ne-a mărturisit acesta: „Există un proiect de acum zece ani de extindere a UPU, de construcţii de clădiri care să extindă departamentul de anatomie patologică, farmacia spitalului și două clădiri administrative de birouri, care să elibereze spaţii posibil de a fi transformate în (...) ambulatoriul spitalului. Avantajul constă în faptul că spitalul beneficiază de o curte destul de generoasă, care ne permite să ne extindem pe orizontală”.

Pentru toate acestea este însă nevoie de fonduri. Tocmai de aceea, managerul încearcă acum să depună documentaţia necesară pentru a le obţine, astfel încât să fie posibilă realizarea tuturor acestor planuri ambiţioase.

Schimbarea mentalităţilor, o provocare

Pe lângă proiectele care necesită resurse financiare pentru a putea fi implementate, managerul SCUSPB speră să aducă și alte schimbări în spitalul pe care îl gestionează de anul trecut. Una dintre acestea presupune reînnoirea identităţii vizuale a unităţii sanitare, iar alta – poate mai grea decât construcţia de clădiri auxiliare, după cum el însuși a subliniat – o constituie schimbarea mentalităţii angajaţilor: „Știm că mentalităţi implementate de ani întregi se schimbă foarte greu, dar ne străduim. Vom încerca să le schimbăm treptat, instituind alte protocoale, [vrem] să ne punem la punct cu toate gândirile moderne și să ne asigurăm că se aplică”.

Planuri similare are și conf. dr. Mihai Dimitriu, directorul medical al SCUSPB. Este însă conștient că nu e un lucru ușor de făcut. „Planurile mele din perspectiva directorului medical sunt foarte ușor de rezumat și foarte greu de făcut. (...) După părerea mea, ca să schimb în bine activitatea spitalului, trebuie să schimb oamenii, să le ofer puterea exemplului, astfel încât să fiu urmat de cât mai mulţi”, a declarat, pentru „Viaţa Medicală”, conf. dr. Mihai Dimitriu.

Un eveniment „rostogolit din mers”

Dacă anul trecut, prima ediţie a Zilelor Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” a fost gândită ca o manifestare știinţifică restrânsă, anul acesta ea s-a transformat într-un eveniment de amploare. „Frumuseţea acestui eveniment constă în faptul că «l-am rostogolit din mers». A pornit ca un eveniment de talie mică, iniţiat de colegul meu Alexandru Carâp, anul trecut. Iar anul acesta, fiind vorba de 50 de ani, ne-am gândit că trebuie să marcăm momentul cum se cuvine.

Așadar, împreună cu voluntarii, am început să adunăm date, informaţii și să construim pe marginea lui. Apoi am început să adunăm resurse din sponsorizări. Toţi banii investiţi în acest eveniment sunt din sponsorizări. Apoi am zis că dacă tot facem un eveniment așa mare, e păcat să nu invităm și doi speakeri de talie mondială”, ne-a mărturisit conf. dr. Mihai Dimitriu.

Speakerii străini au fost dr. Ross Fischer și dr. Massour Kahn, amândoi din Marea Britanie. Doctorul Fisher a ţinut un workshop despre cum se face o prezentare, iar doctorul Kahn, unul despre politraumă, specialistul fiind chirurg esofagian și de traumă în Armata Regală Britanică. „O politraumă cu care nu suntem încă obișnuiţi și sperăm nici să nu fim, dar care se poate întâmpla oricând. Gândiţi-vă la un cutremur, la o catastrofă naturală, nu neapărat la un război. Trauma e aceeași indiferent de cauza ei”, a subliniat doctorul Dimitriu.

Tot în cadrul Zilelor SCUSPB au fost inaugurate Departamentul modern de imagistică (RMN, angiograf) și amfiteatrul spitalului. Inaugurarea amfiteatrului, aflat la etajul 6 al unităţii sanitare, dotat și renovat din sponsorizări, a fost legată de memoria profesorului Virgiliu Ancăr.

O figură marcantă în domeniile Obstetrică și Ginecologie, profesorul Ancăr a condus timp de peste 25 de ani Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, unde a construit o adevărată școală de Obstetrică-Ginecologie.

Noutăţi medicale și situaţii actuale

Hipertensiunea pulmonară persistentă neonatală (HTPP), una dintre cele mai severe patologii ale nou-născutului, a făcut subiectul unei prezentări susţinute de dr. Gheorghiţa Sardescu, medic primar Neonatologie și medic specialist Pediatrie, care a vorbit despre metodele moderne de management al acestei boli.

neonatologie

În mod normal, la naștere se produce o scădere rapidă a rezistenţei vasculare pulmonare; în caz de HTPP, aceasta rămâne crescută. Între semnele și simptomele afecţiunii se numără cianoza în primele 24 de ore de viaţă, tahipnee, hipoxemie sau acidoză. Diag­nosticul de certitudine se pune cu ajutorul ecocardiografiei, iar tratamentul trebuie instituit rapid, HTPP fiind considerată o patologie ameninţătoare de viaţă, a subliniat dr. Gheorghiţa Sardescu.

Cea mai nouă și eficientă metodă de tratament o constituie terapia cu oxid nitric. Folosită în cazurile severe de HTPP, aceasta este însă și foarte scumpă, tratamentul ajungând la 5.000 de euro pentru un nou-născut. Alte opţiuni terapeutice sunt reprezentate de suplimentarea oxigenului, administrarea de surfactant endotraheal sau acordarea de suport hemodinamic. În perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2021, în SCUSPB au fost înregistrate 42 de cazuri notabile de HTPP. Cele mai multe dintre acestea (80%) au necesitat suport ventilator, însă evoluţia a fost favorabilă în cazul a 39 de nou-născuţi.

O patologie complexă

De interes a fost și prezentarea susţinută de dr. Gabriela Mihăilescu, șef secţie neurologie la Enayati Medical Hospital, despre reabilitarea deglutiţiei. Deglutiţia se desfășoară în trei timpi: etapa bucală (parţial voluntară), faringiană și esofagiană, iar tulburarea deglutiţiei este denumită disfagie, a reamintit specialista. Disfagia este o patologie complexă care necesită o abordare multidisciplinară. Cauzele care duc la apariţia ei sunt diverse, putând fi de natură neurologică, gastroenterologică sau chiar psihiatrică.

disfagie

Tratamentul este unul individualizat și trebuie iniţiat cât mai rapid. Sunt utilizate, pe de-o parte, exerciţii de forţă și mobilitate a musculaturii implicate în cele trei etape ale deglutiţiei, exerciţii pentru ghidarea, mobilizarea și controlul bolusului alimentar. Pe de altă parte, sunt folosite exerciţii adresate musculaturii cervicale.

Extrem de utilă este și electrostimularea neuromusculară, o terapie non-invazivă, modernă, bazată pe neurofiziologie. Beneficiile acesteia sunt multiple, iar dintre ele enumerăm: întărirea mușchilor, controlul tonusului muscular, creșterea forţei musculare, ameliorarea coordonării musculaturii care intervine în deglutiţie, respiraţie și fonaţie, reducerea dizabilităţii, a perioadelor de spitalizare, păstrarea independenţei, a capacităţii de a participa la activităţi sociale și creșterea calităţii vieţii pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe