Newsflash
Reportaje

Schimb de experienţă fără frontiere, sub egida IASGO

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 18 2013
Schimb de experienţă fără frontiere, sub egida IASGO
   Bucureştiul a găzduit, pentru a doua oară, Congresul mondial al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor (IASGO) – organizat împreună cu Academia de Ştiinţe Medicale, Fundaţia „Dan Setlacec“, Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Endoscopie Digestivă, Societatea Română de Radioterapie, Societatea pentru Inovaţie Medicală şi Tehnologie, European Federation International Society for Digestive Surgery – ce a reunit 250 de lectori din 35 de ţări şi peste 1.000 de participanţi. Programul a cuprins, pe parcursul a patru zile, demonstraţii live, conferinţe, prezentări video, orale şi e-poster, discuţii interactive pe marginea unor cazuri clinice dificile prezentate de experţi, simpozioane de firmă. Tinerii medici au avut ocazia să se perfecţioneze prin participarea la cursurile precongres, privind chirurgia laparoscopică bariatrică şi metabolică, chirurgia robotică şi endoscopia terapeutică gastrointestinală. Principalele teme ale reuniunii au fost: chirurgia pancreatică, tratamentul metastazelor hepatice colorectale, tratamentul tumorilor Klastkin, tumorile stromale gastrointestinale, cancerul esofagian, cancerul gastric, cancerul pancreatic şi ampular, tumorile hepatice şi biliare, chirurgia ficatului, chirurgia colo-rectală, chirurgia bariatrică, chirurgia robotică hepato-bilio-pancreatică, experienţa japoneză în rezecţia hepatică laparoscopică şi în chirurgia laparoscopică/robotică colorectală, oncologia colorectală, carcinomul hepatocelular, tulburările de motilitate a esofagului, abordarea multimodală a refluxului gastroesofagian, pancreatitele, endoscopia gastrointestinală, radiologia intervenţională, transplantul hepatic, patologia retroperitoneală şi peritoneală, splina, nutriţia în chirurgia gastrointestinală.
   La conferinţa de presă organizată cu acest prilej, prof. dr. Nikolaos Lygidakis, secretarul general al IASGO, a detaliat activitatea acestei asociaţii, iar prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului, a punctat subiectele de interes ale reuniunii. Prof. dr. Cristian Gheorghe, vicepreşedinte al comitetului ştiinţific al Congresului, a discutat despre colaborarea fructuoasă dintre gastroenterologi şi chirurgi în managementul anumitor patologii gastrointestinale.
   În cadrul ceremoniei de deschidere, la care au participat prof. dr. Irinel Popescu, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, prof. dr. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, prof. dr. Masatoshi Makuuchi, preşedintele IASGO, şi prof. dr. Nikolaos Lygidakis, a fost marcată aniversarea a cinci decenii de la primul transplant hepatic, prilej cu care prof. dr. Thomas Starzl, autorul acestei premiere mondiale, a transmis un mesaj video participanţilor. În încheiere, prof. dr. Victor Velculescu (SUA) a susţinut conferinţa privind analizele genomice personalizate ale cancerului la om.

Chirurgie bariatrică

   Dr. Cătălin Copăescu – directorul cursului de chirurgie laparoscopică bariatrică şi metabolică.
   Cursul pe care l-am coordonat, la Delta Endoscopic Training Center, a interesat participanţi din România şi de peste hotare – Kuweit, Estonia. A fost o oportunitate de a transmite informaţii de foarte înaltă calitate: demonstraţii operatorii, prezentări, conferinţe, cu lectori din România şi din străinătate. Sintetizând, au fost 12 cursanţi, un colectiv de instructori internaţionali, iar participanţii au beneficiat atât de informaţia furnizată prin intermediul conferinţelor organizate pe parcursul celor trei zile, cât şi în cadrul unor sesiuni foarte apreciate, care au cuprins antrenament pe simulatoare şi pe ţesut viu, pe porci anesteziaţi, în condiţiile pe care le găsim în sala de operaţie pentru om. Aşadar, au putut să exerseze intervenţii chirurgicale dintre cele mai diverse: montarea unui inel de silicon, rezecţie gastrică, operaţie de bypass gastric, anastomoze, utilizarea tehnologiei electrice de coagulare de ultimă generaţie, a structurilor mecanice indispensabile astăzi în chirurgia modernă, totul realizându-se laparoscopic. Au avut la dispoziţie şase posturi, unde au putut exersa în condiţii cel puţin la nivelul de dotare din spitalele unde ei lucrează. A fost un vârf de tehnologie şi de informaţie medicală în domeniul chirurgiei bariatrice şi metabolice, probabil una din cele mai noi şi accesate ramuri ale chirurgiei. Sunt optimist că şi în viitor România va fi gazdă şi furnizor de informaţie de cea mai bună calitate pentru medici din lumea largă, şi că aceste informaţii acumulate de participanţii la activităţile de educaţie pe care le organizăm se vor repercuta asupra creşterii calităţii serviciilor medicale de care beneficiază pacienţii noştri.
   Am condus şi sesiunea de prezentări pe tema chirurgiei bariatrice şi metabolice, care a reunit specialişti de pe mai multe continente, şi în care au fost arătate experienţe, rezultate în planul cercetării fundamentale la nivel celular, privind producţia hormonală modificată în urma acestei operaţii (Nanda Rajaneesh, India), au fost aduse informaţii despre experienţa chirurgilor din Asia (Suthep Udomsawaensgup, Thailanda), date despre istoria acestor procedee (Miroslav Bekavac-Beslin, Cehia) şi, nu în ultimul rând, despre experienţa românească în dezvoltarea unor procedee inovative, precum şi privind mecanismele şi locul unde aceste procedee se află pe harta chirurgiei metabolice la nivel mondial.

Chirurgie robotică

   În sesiunea dedicată acestei teme, a fost prezentată strategia pentru pancreatectomia totală robotică (Anusak Yiengpruksawan, SUA), dar şi pentru pancreatectomia distală robotică pentru malignităţi (Kenichi Hakamada, Japonia). Chirurgia robotică hepato-bilio-pancreatică este, în opinia lui Chung-Ngai Tang (China), o promisiune pentru viitor.
  Prof. dr. Irinel Popescu – directorul cursului de chirurgie robotică.
   La curs am avut participanţi din România. Sigur că, în momentul de faţă, numărul limitat de sisteme robotice şi poate considerentele financiare – din păcate, compania producătoare nu a reuşit să scadă preţul lor – fac ca această specializare să nu fie încă foarte populară, dar interesul pentru ea creşte. Avantajele sunt evidente: se operează mai uşor, mai sigur, mai bine, mai corect cu ajutorul robotului. Cursanţii au venit să-şi însuşească elementele de bază ale acestei tehnici, cu speranţa că, în viitor, România şi alte ţări îşi vor permite achiziţia acestor sisteme. În opinia mea, e greu să mai vorbim astăzi despre chirurgia minim invazivă fără să vorbim de robotică. Laparoscopia şi-a atins cumva limitele, robotica este pasul următor, aşteptăm cu mult interes ca industria să rezolve această problemă a costurilor, aşa încât robotul să fie la dispoziţia cât mai multor chirurgi.

Endoscopie digestivă terapeutică

   Prof. dr. Cristian Gheorghe – directorul cursului de endoscopie terapeutică gastrointestinal.
   Am discutat ultimele noutăţi în domeniul endoscopiei digestive terapeutice, plecând de la noţiunile standard. A fost o audienţă neaşteptat de mare, iniţial am stabilit 25 de locuri, dar s-au înscris 30 de medici, iar când am început cursul, în sală erau 50! Lectori au fost, împreună cu mine, prof. dr. Adrian Săftoiu şi prof. dr. Marcel Tanţău, personalităţi în domeniul endoscopiei din ţară. Prezentările mele au fost legate de hemoragia digestivă superioară – ce e nou în 2013, ce putem face, cum putem îmbunătăţi tehnicile, apoi despre rezecţia endoscopică mucozală versus disecţie endoscopică – două tehnici minim invazive în endoscopia divestivă. Prof. dr. A. Săftoiu a discutat despre ecoendoscopie, cu importanţa ei pentru tumorile submucozale şi despre ecoendoscopia intervenţională – injectarea de alcool absolut şi alte substanţe la pacienţii inoperabili cu cancer de pancreas şi cu dureri foarte mari. Cealaltă temă în cadrul endoscopiei intervenţionale a fost drenajul endoscopic al pseudochistului de pancreas, iar prof. dr. Marcel Tanţău a discutat despre litiaza coledociană şi despre paliaţia la pacienţii cu cancer de pancreas. Participanţii au fost ca nivel de pregătire diferiţi, mulţi medici rezidenţi de gastroenterologie, chirurgi începători, dar şi chirurgi cu experienţă, gastroenterologi cu experienţă. Cursul a avut o parte practică, o mare atracţie pentru tineri. Am avut suportul unei companii care a adus două care de videoendoscopie şi cele mai noi accesorii, unul dintre ele în premieră în România, folosite în puţine ţări din Europa, de exemplu hemospray-ul, pulbere ce rezolvă foarte rapid şi eficient hemoragia non-variceală.
   Discutând despre cele mai spectaculoase achiziţii din domeniu, în hemoragia digestivă non-variceală încep cu hemospray-ul, o noutate, el a fost aprobat de curând, adică anul trecut în SUA şi foarte recent în Europa; este o pulbere folosită de mult în armata americană, care închide orice sângerare dintr-un vas mare în câteva minute, rezultatele sunt spectaculoase şi administrarea foarte facilă. În domeniul hemoragiilor variceale, lucrurile sunt puţin reaşezate, în sensul că se pot folosi obstrucţii cu sondă cu balon special de medicul radiolog intervenţionist. Utilizăm tehnici mai vechi pentru varicele localizate în fornixul gastric, de exemplu sclerozarea cu ipsoacrilat pentru a închide varicele fundice care sângerează.
   Legat de tehnicile minim invazive, rezecţia endoscopică mucozală se impune din ce în ce mai mult, pentru că practic rezolvă afecţiunea fără intervenţie chirurgicală, este vorba despre leziuni maligne şi premaligne de tub digestiv; în unele situaţii, atunci când leziunea este mult prea mare, se practică disecţia endoscopică mucozală şi rezecţia, cu costuri suplimentare şi rată de perforaţii sau de sângerare mai mare. Colaborarea cu echipa de chirurgie este absolut obligatorie. Legat de ecoendoscopie, aceasta este metoda care se impune din ce în ce mai mult în lume, şi din păcate în România, se practică în câteva din centrele universitare, doar de 15–20 de oameni; este o tehnică de vârf deoarece poate vedea şi stadializa tumorile de tub digestiv şi tumorile de pancreas şi căi biliare, iar pe de altă parte, este utilă pentru situaţia în care există adenopatii – şi atunci, ne împărţim domeniul cu pneumologia de exemplu, în cazul cancerului pulmonar – care pot fi puncţionate şi pot avea un diagnostic foarte exact. De asemenea, terapia ghidată ecoendoscopic – drenajul pseudochistului pancreatic şi alcoolizarea plexului celiac sau al plexului hipogastric în condiţiile în care nu se mai pot face alte lucruri pentru pacient. Legat de litiaza coledociană, nu sunt foarte multe lucruri noi, ci o reaşezare a ideilor, în sensul în care colangiografia endoscopică retogradă este o metodă de vârf în endoscopie şi care impune o manevrabilitate specială a aparatului, o îndemânare specială a doctorului; se face în puţine centre la noi, deşi salvează vieţi şi este în corelaţie cu metoda chirurgicală laparoscopică de extracţie a colecistului, în condiţiile în care pacientul are litiază colecistocoledociană. Metoda devine de multe ori terapeutică, nu mai e doar diagnostică. În ceea ce priveşte protezarea esofagiană şi paliaţia în cancerul esofagian, lucrurile stau destul de bine, sunt o mulţime de proteze pe piaţă, din păcate preţul lor în România este mare, prohibitiv, nu e nimic decontat de casa de asigurări, cea mai ieftină este 700 de euro, iar una cu rezultate mai bune trece de 1.000 de euro. Trebuie să-i comunicăm pacientului că riscurile manevrei sunt mari, de aceea tehnica trebuie executată de un endoscopist experimentat.
   Prezentarea mea de la masa rotundă pe tema endoscopiei s-a referit la tehnicile minim invazive de rezolvare a polipilor colonici, este de fapt o prelungire a cursului, unde lucrurile au fost mult mai didactice. Mă refer la rezecţiile unor polipi de dimensiuni mari, care până cu câţiva ani în urmă mergeau către chirurgie, acum se pot rezolva endoscopic dacă ai aparatura necesară, îndemânarea şi cunoştinţele respective, fără riscuri mai mari decât cele chirurgicale pentru pacient; dimpotrivă, riscurile sunt minime şi rezultatele sunt excelente. Tot în aceeaşi sesiune a fost o prezentare legată de videocapsula endoscopică şi enteroscopie (Oliviu Pascu). Din păcate, sunt puţine centre la noi care dispun de videocapsule şi enteroscopie. Enteroscopia durează foarte mult, cel puţin două ore; această explorare vizualizează tot intestinul subţire. Videocapsula s-a dezvoltat mai mult în privat, deoarece este o metodă costisitoare, foarte consumatoare de timp; după ce capsula a explorat intestinul, doctorul trebuie să citească şi citirea durează cel puţin două ore.

Tulburări de motilitate esofagiană

   Radu Ţuţuianu (Elveţia) a discutat abordarea diagnostică a acalaziei, iar Cristian Gheorghe a vorbit despre tratamentul endoscopic al acesteia. Intervenţiile sunt endoscopice, chirurgicale sau combinate; se începe gradual în funcţie de vârstă şi de comorbidităţile pacientului. Pentru tineri, indicaţia rămâne intervenţia chirurgicală, care în momentul de faţă se poate face laparoscopic, acesta e standardul de aur; s-a discutat despre tehnica POEM, realizată de endoscopişti intervenţionişti sau chirurgi, în care se face un tunelaj în peretele esofagului şi se lucrează din perete pentru secţionarea fibrelor musculare circulare. Chirurgia robotică se recomandă într-o situaţie cu totul specială, la pacienţi care au avut o intervenţie laparoscopică clasică şi la care boala a recidivat. În România, puţine centre au acces la manometria de vârf de înaltă rezoluţie, care stabileşte diagnosticul.

Experienţa japoneză

   Două sesiuni au fost special dedicate lectorilor din Japonia, care au împărtăşit experienţa lor în ceea ce priveşte rezecţia hepatică laparoscopică, respectiv chirurgia colorectală laparoscopică/robotică. Au fost discutate principiile rezecţiei hepatice în această ţară (Kiyoshi Hasegawa), inovaţiile tehnologice în hepatectomia laparoscopică pentru tumori localizate în segmentele anterosuperior şi posterior (Tetsuo Ikeda), aspectele tehnice ale hemihepatectomiei laparoscopice pentru tumori gigante şi tumori adiacente marilor vase (Yuichiro Otsuka), precum şi rolul hepatectomiei laparoscopice în carcinomul hepatocelular şi metastazele hepatice (Hironori Kaneko). Participanţii au aflat despre experienţa în Universitatea din Tokio privind chirurgia robotică pentru cancerul rectal (Eiji Sunami), dar şi cum se realizează tehnica disecţiei laparoscopice a limfonodulilor pelvini laterali pentru cancer rectal inferior (Ryuishiro Suda).

Instrumente noi de diagnostic şi tratament pentru cancer

   Este vorba de instrumentele aparţinând biologiei moleculare. Au fost discutate strategia pentru colangiocarcinomul intrahepatic: de la cancerul cu celule stem la tratament multidisciplinar (Yuji Morine şi colab., Japonia), dar şi semnificaţia expresiei markerilor celulelor stem în carcinomul colangiolocelular (Shuichi Iwahashi şi colab., Japonia). Participanţii au aflat în ce constă provocarea terapiilor integrate ţintite molecular împotriva cancerului stromal de la Dan Duda (SUA). În ciuda progresului semnificativ în dezvoltarea acestor terapii, integrarea noilor medicamente cu citotoxicele standard a fost dificilă. Studiile preclinice au demonstrat rolul stromei asociate tumorilor în rezistenţa terapeutică. Ele au furnizat motivele pentru utilizarea agenţilor ce ţintesc factorii proangiogenici, profibrotici şi proinflamatori, precum şi radio- sau chimiosensibilizatorii. Acum, provocarea este de a identifica, în studii translaţionale, mecanismele de acţiune implicate, de a identifica şi valida biomarkerii şi de a determina secvenţa optimă de terapie. Detecţia cancerului utilizând analiza metabolomică a salivei a fost prezentată de Makoto Sunamura (Japonia).

Carcinomul hepatocelular

   Chimioembolizarea este cea mai obişnuită alternativă terapeutică la rezecţia chirurgicală în acest tip de cancer (Nophadol Vithitsuvanakul, Thailanda). Ablaţia cu microunde şi ablaţia cu radiofrecvenţă sunt tehnici utilizate în tratamentul tumorilor maligne hepatice. Kit Fai Lee (China) le-a comparat, iar concluzia sa este că ambele sunt la fel de eficiente, dar pentru tumori mai mari de 4 cm, ablaţia cu microunde conferă un control local al bolii mai bun decât ablaţia cu radiofrecvenţă. Hepatectomia pentru cancerul hepatocelular cu trombus tumoral biliar a fost adusă în discuţie de Yongyut Sirivatanaksorn (Thailanda).
   În cadrul sesiunii dedicate actualităţilor în tratamentul carcinomului hepatocelular (HCC), Masatoshi Makuuchi a prezentat rezectia anatomică, iar Brian Carr (Italia) a discutat noile dezvoltări în înţelegerea, diagnosticarea şi terapia acestui cancer. Printre ele se numără: identificarea cauzelor prevenibile şi tratabile – incluzând hepatita B şi obezitatea – şi îmbunătăţirea tratamentelor pentru hepatita C; realizarea profilului molecular şi proteomic pentru prognostic, subtipare şi selecţia medicamentelor în HCC; noii inhibitori de multi-kinază în studii clinice, incluzând brivanib, linifanib, everolimus, ARQ197 şi ramucirumab; multe terapii noi, printre care inhibitori de EGFR,VEGF/VEGFR, Raf/MEK/c-Met, ubiquitina, histona-dezacetilaza, terapii noi neţintite – vaccinuri antitumorale, inhibitori de celule dendritice, antagonişti ai metaloproteinazei matricii etc.; sisteme de livrare regională a chimioterapiei şi radioterapii regionale (188Rh-lipiodol, 166Ho-lipiodol, 131I-lipiodol); extinderea transplantului hepatic la HCC mai mari; evaluarea inhibitorilor de multi-kinază în terapia adjuvantă şi neoadjuvantă pentru rezecţie şi transplant; tehnici radiologice noi de evaluare a modificărilor în vascularizaţia HCC asociate cu acţiunile medicamentelor antiangiogenice, incluzând IRM de flux, tehnicile de injectare de microbubble; reevaluarea importanţei biopsiei tumorii pentru obţinerea semnăturilor moleculare; noi markeri tumorali pentru identificarea subseturilor HCC, precum plasma glypican-3, osteopontin; identificarea mecanismelor de rezistenţă la inhibitorii kinazei; optimizarea terapiilor mai vechi, prin alegerea, în terapia regională, a tipului de medicament, a dozei, a materialului purtător sau embolic; prevenţia HCC, ca obiectiv pe termen lung.

Festival… video

   Sesiunile de prezentări video, desfăşurate sub titlul IASGO 2013 Video Festival, au fost dedicate chirurgiei hepato-bilio-pancreatice, chirurgiei bariatrice şi celei colorectale. Iată câteva din cele mai interesante subiecte: leziune biliară postcolecistectomie (Omar Fathy, Egipt); hepatectomie cu prezervarea funcţiei ficatului (Kyoshi Hasegawa şi colab., Japonia); hepatectomie dreaptă combinată cu rezecţia venei cave inferioare (Nicola Vladov, Bulgaria); duodenopancreatectomie cu excizia totală a mezopancreasului utilizând abordul posterior (Irinel Popescu şi colab.); tehnici chirurgicale în tumorile Klatskin (Aydin Unal, Turcia); transplant de hemificat drept de la donator adult viu (Irinel Popescu şi colab.); utilizarea ficatului splitat în transplant (Enrique Moreno Gonzales, Spania); colectomie dreaptă laparoscopică pentru cancer (Marco Sacchi şi colab., Italia).

Transplantul hepatic

   A constituit o temă importantă a reuniunii, pornind de la o sesiune care s-a ocupat de istorie – jumătate de secol de transplant hepatic – moştenirea lui Starzl (Jean Lerut, Belgia); a 50-a aniversare a primului transplant hepatic: de la mit la realitate (Bernard Launois, Franţa); istoria transplantului hepatic cu donator decedat şi donator viu (Masatoshi Makuuchi, Japonia) – la cele în care s-au prezentat actualităţile din domeniu: imunosupresia minimă (Jean Lerut, Belgia); terapia antivirală pentru hepatita C la transplantul hepatic cu donator viu (Sumihito Tamura şi colab., Japonia); managementul hemodinamic, pierderea de sânge, necesitatea transfuziei şi rezultatele (Andrea De Gasperi, Italia); transplantul experimental de celule hepatice fetale (David Tophuria, Levan Benashvili, Georgia) etc.

Nutriţia şi terapia suportivă în chirurgia gastrointestinală

   Spectrul simptomelor la pacienţii cu afecţiuni maligne este foarte vast: durere, infecţii, tulburări respiratorii, greaţă, oboseală, anemie, anorexie-caşexie, diaree, icter şi probleme psiho-sociale. Despre terapia suportivă în oncologia gastrointestinală au discutat Arnela Redzovic şi colab. (Croaţia). Dana Tomescu a abordat extubaţia precoce după transplantul hepatic, din perspectiva volemică. Avantajele extubaţiei precoce constau într-o mai bună funcţionare a grefei, o staţionare mai scurtă la Prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Vijay Khatri şi prof. dr. Eugen Brătucu, la lansarea Atlas of Advanced Operative Surgeryterapie intensivă şi o externare mai rapidă. Ea este fezabilă, sigură şi cost-eficientă la majoritatea pacienţilor şi a fost acceptată din ce în ce mai mult ca o opţiune pentru ventilaţia convenţională postoperatorie. Decizia de a extuba pacientul în sala de operaţie sau în primele ore după transplantul hepatic trebuie luată de un anestezist cu exerienţă şi după evaluarea comprehensivă şi individualizată a situaţiei pacientului. Nutriţia şi stresul perioperator în chirurgia colorectală a fost tema asupra căreia s-a oprit Marko Zelic (Croaţia); Gabriela Droc a prezentat nutriţia la primitorul de transplant hepatic, iar Ioana Grinţescu a evidenţiat rolul glutaminei în nutriţia clinică.
În cadrul Congresului a avut loc şi un important eveniment editorial: lansarea unei cărţi de mare utilitate specialiştilor în domeniu – Atlas of Advanced Operative Surgery. Despre volum au vorbit profesorii Irinel Popescu şi Eugen Brătucu, în prezenţa autorului, Vijay P. Khatri, profesor de chirurgie la University of California, Davis.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe