Newsflash
Internaționale

Reducerea declinului în boala Alzheimer timpurie

de Dr. Diana Andronache - dec. 9 2022
Reducerea declinului în boala Alzheimer timpurie

În rândul persoanelor cu boală Alzheimer timpurie, terapia cu lecanemab a fost asociată cu reducerea nivelului de amiloid din creier și cu o scădere moderată a deficitului cognitiv, comparativ cu placebo, însă cu o rată mai mare de evenimente adverse.

16.1Boala Alzheimer reprezintă o patologie neurodegenerativă având un caracter progresiv, care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul pacienţilor. Agenţii terapeutici actuali îmbunătăţesc temporar simptomele, dar nu modifică evoluţia bolii de bază. Unele dovezi sugerează că îndepărtarea amiloidului încetinește progresia bolii. Acumularea de beta-amiloid la nivelul neuronilor poate iniţia sau potenţa procesele patologice în boala Alzheimer.

Lecanemab este un anticorp mono­clonal umanizat care se leagă cu afinitate ridicată pentru protofibrilele beta-amiloid solubile, acestea fiind mai toxice pentru neuroni comparativ cu monomerii de amiloid sau cu fibrilele insolubile.

Clarity AD este un studiu* global de confirmare, de fază 3, placebo controlat, randomizat, care și-a propus să evalueze profilul de siguranţă și de eficacitate al administrării lecanemab pacienţilor cu boală Alzheimer precoce.

Progres semnificativ

Participanţii au fost randomizaţi 1:1 pentru a primi fie lecanemab în doză de 10 mg/kg i.v., la fiecare două săptămâni, fie placebo. Obiectivul primar stabilit a fost modificarea la 18 luni faţă de valoarea iniţială a CDR-SB (Clinical Dementia Rating–Sum of Boxes) și a scalei globale cognitive și funcţionale.

Tratamentul cu lecanemab a dus la rezultate semnificative statistic, reducând cu 25% declinul cognitiv în ceea ce privește scala globală cognitivă și funcţională, comparativ cu placebo.

De asemenea, într-un substudiu PET cu amiloid, tratamentul cu lecanemab a demonstrat o reducere semnificativă statistic a încărcării plăcii de amiloid.

Cele mai frecvente evenimente adverse (>10%) în grupul de tratament cu lecanemab au fost reacţiile la perfuzie, ARIA-H (microhemoragii cerebrale combinate, macrohemoragii cerebrale sau sideroză superficială) – 17,3% lecanemab și 9% placebo; ARIA-E (edem/efuziune) – 12,6% lecanemab, 1,7% placebo; cefalee – 11,1% lecanemab, 8,1% placebo și episoade de cădere: 10,4% lecanemab, 9,6% placebo.


Notă autor:

*https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2212948

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe