Newsflash
Știri

Record național: O femeie din Alba a născut opt copii prin cezariană

de Dorina Novac - feb. 22 2022
Record național: O femeie din Alba a născut opt copii prin cezariană

O femeie în vârstă de 37 de ani a născut opt copii, toți prin operații de cezariană. Ultima intervenție chirurgicală a fost efectuată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, fiind o premieră la nivel naţional.

În România sunt recomandate maximum trei astfel de intervenții chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii și postoperatorii care pot apărea.

cezariana

„Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit, și de unde a revenit acasă, în Războieni-Cetate, județul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operații de cezariană la aceeași pacientă, se atinge un record național. Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operații cezariene efectuate la aceeași pacientă se ridică la 10”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Citește și: Operaţia cezariană: până unde?

Operația a fost efectuată de către o echipă medicală, coordonată de către dr. Cristian Țibea, șeful secției de obstetrică-ginecologie. Din echipa medicală a făcut parte și medicul specialist ATI, Harambas Diana.

„Pacienta a fost internată marți, 15 februarie, zi în care a fost operată și a fost externată vineri. Operația de cezariană a durat aproape o oră, mai mult decât în mod normal, dar a decurs foarte bine, fără complicații. Și sarcina a avut un parcurs normal, pacienta a născut la 38 de săptămâni și 5 zile, după ce toate au decurs conform planului. Valoarea, beneficiul și bucuria nașterii unui copil depășesc aproape orice risc. Și vindecarea postoperatorie decurge foarte bine. Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituție, de dorință, pozitivism și tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de față nu mai există riscuri. Va urma o consultație la 6-8 săptămâni, iar în funcție de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicații cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai dorește. Noi înștiințăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor”, a spus medicul primar Cristian Țibea.

Potrivit sursei citate, nu femeia a fost cea care a optat pentru nașteri prin cezariană. La 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situația medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt față de primul, fiind necesară din nou cezariana, în contextul în care existau și alți factori medicali.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe