Newsflash
Știri

Premieră națională la SCJU Bihor: angioplastie coronariară multiplă cu suport ECMO

de L. Budin - iun. 30 2023
Premieră națională la SCJU Bihor: angioplastie coronariară multiplă cu suport ECMO

Pentru realizarea procedurii a fost nevoie de o abordare multidisciplinară şi o colaborare strânsă între secţiile din cadrul unităţii medicale.

În premieră naţională, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bihor - Oradea a fost efectuat tratamentul unui pacient cu stenoze coronariene multiple, prin angioplastia cu suport ECMO (oxigenare prin membrană extracorporeală).

Pacientul de 66 de ani, din judeţul Bihor, a fost diagnosticat cu boala coronariană multivasculară, cu leziuni pe aproape fiecare vas coronarian, indicaţia pentru acest diagnostic fiind bypassul coronarian. Bărbatul prezenta însă şi patologii respiratorii, din cauza cărora riscul anestezic şi operator era foarte mare, operaţia prezentând un risc ridicat de deces, se arată într-un comunicat al spitalului transmis Agerpres.

S-a decis revascularizarea coronariană prin proceduri intervenţionale cu suport ECMO. În premieră naţională, s-a efectuat angioplastia cu ajutorul tehnicii extracorporeale de acordare a unui suport cardiac şi respirator pacientului. Tehnica îi permite aparatului să preia temporar funcţia inimii şi a plămânilor, realizându-se extragerea temporară a sângelui din organism pentru a permite oxigenarea artificială. Iar pacientului nu i se mai face anestezie generală, acesta fiind conştient pe tot parcursul procedurii”, se arată în comunicat.

Înainte de începerea intervenției, a fost montat aparatul de oxigenare cu membrană extracorporeală, pregătit să preia funcţia inimii. Pacientului i s-a făcut anestezie locală, iar apoi i-au fost montate canule pe vene şi pe artere, pe partea stângă, permiţând circulaţia extracorporeală. Pe partea dreaptă, chirurgii au dilatat vasele coronariene şi i-au montat pacientului 6 stenturi. A urmat verificarea dilatării vaselor prin intermediul ultrasonografiei intravasculare. Următoarea etapă a intervenţiei a constat în scoaterea canulelor, întreruperea aparatului de circulaţie extracorporeală şi închiderea vaselor.

Intervenția a avut loc în data de 21 iunie şi a durat trei ore. A fost o procedură deosebit de complexă de revascularizare care, datorită profesionalismului echipei intervenţionale şi a aparaturii utilizate, a decurs optim, fără incidente, obţinându-se revascularizarea completă. Pacientul a avut o evoluţie favorabilă, fiind deja externat, precizează comunicatul SCJU Bihor.

Pentru a se realiza această procedură a fost nevoie de o abordare multidisciplinară şi o colaborare strânsă între secţiile din cadrul unităţii medicale: Secţia Clinică Chirurgie Cardiovasculară, Chirurgie Vasculară şi Chirurgie Toracică – dr. Erno Jerzicska, dr. George Popescu, Secţia Clinică Cardiologie I (Compartiment Cardiologie Intervenţională) – dr. Virgil Popa, dr. Mihnea Nichita, dr. Meşter Andras, UPU-SMURD – dr. Zsolt Beres şi Secţia Clinică ATI I – dr. Yvonne Pop. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe