Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Reacția SNMF la ordonanța privind asimptomaticii cu COVID-19

de Florentina Ionescu - oct. 26 2020
Reacția SNMF la ordonanța privind asimptomaticii cu COVID-19

Biroul Executiv al Societății Naționale de Medicina Familiei/Medicina Generală a transmis un comunicat prin care arată că OUG care face referire la persoanele cu COVID-19 asimptomatice este un „dispreț pentru cetățean, pacient și medic”.

Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicina Generală (SNMF) este indignată că există o nouă „tradiție“, cel puțin imorală dacă nu și ilegală și anume cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici și pacienți) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanții pacienților.

medic-de-familie-femeie-tratament

În acest context (fără consultarea practicienilor sau a asociațiilor de pacienți) se încadrează și recenta OUG 180 /2020 care prevede că bolnavii COVID19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice.

„Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca «penalizare» sau «obligație» – ilegală, de altfel - și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul”, se arată în comunicatul SNMF remis redacției.

Reprezentanții instituției amintesc că „într-o reală, dar nedeclarată oficial stare de urgență, fapt atestat de numărul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor”.

V-ar putea interesa și: OUG pentru tratarea asimptomaticilor cu COVID-19, aprobată joi

Medicii de familie sunt împovărați

Biroul Executiv al SNMF amintește și faptul că medicii de familie au fost ignorați voit de autorități în ultima jumătate de an:

„Medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci cînd sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotrivă!”.

în continuare Alături de pacienți

Membrii BEx al SNMF vor să asigure populația că medicii de familie, la fel ca toți ceilalți profesioniști din sănătate, vor fi în continuare alături de toți pacienții lor și îi vor îngriji cu toate resursele și capacitatea lor, așa cum au făcut de la începutul pandemiei, se mai arată în comunicat.

Citiți și: Cum se vor acorda serviciile medicale pentru pacienții cu COVID-19

„Vom utiliza consultația la distanță și vom îngriji astfel pacienții cu Covid-19 fără a pune în pericol pe ceilalți pacienți neinfectați cu SARS-CoV-2 și care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Pentru ca da, atât cei infectati și contacții lor, cât și contacții contacților sau cei care au auzit de SARS-CoV-2 doar la televizor au nevoie de noi!”, subliniază medicii de familie.

Respect din partea autorităților

Totodată, reprezentanții SNMF spun vă vor găsi soluții pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru că în relație directă cu pacienții și cu boala, cunosc realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și funcționarii din birouri:

„Vom continua să ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului și a comunităţii. Așa am făcut și atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre și a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate! Avem nevoie de resurse suplimentare, dar avem nevoie, mai ales, de respect și colaborare din partea autorităților!”, au conchis cei din Biroul Executiv al SNMF.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe