Newsflash
Știri

OUG pentru tratarea asimptomaticilor cu COVID-19, aprobată aseară

de Florentina Ionescu - oct. 23 2020
OUG pentru tratarea asimptomaticilor cu COVID-19, aprobată aseară

Guvernul României a apropat aseară ordonanța de urgență pentru pacienții cu forme medii și ușoare de COVID-19.

Astfel, aceasta va permite ca pacienții cu COVID-19 (cu forme medii și ușoare), precum și asimptomaticii vor fi tratați acasă, iar medicul de familie este cel care îi va supraveghea.

Pacient zero COVID-19

Potrivit Știrilor Pro TV, românii care se vor infecta cu virusul SARS-CoV-2 și care nu vor avea simptome (sau vor avea puține simptome) vor putea fi tratați la domiciliu. În această situație, persoanele cu forme ușoare de COVID-19 trebuie să țină legătura cu medicul de familie. Acesta le va prescrie tratamentul, le va spune dacă este sau nu nevoie să-l urmeze și va trebui să îi monitorizeze.

Medicul de familie va decide dacă este sau nu nevoie de internare, dacă starea pacientului se agravează.

Cât vor primii medicii de familie pe caz

Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă prin care pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de COVID-19 vor fi monitorizaţi şi asistaţi medical de către medicii de familie.

Pentru acest serviciu medicii de familie urmează să primească 105 lei pentru un pacient, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după cum relatează AGERPRES.

„A fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare. În această privinţă au fost reglementate procedurile de monitorizare a acestor pacienţi de către medicii de familie, astfel încât să fie redusă presiunea pe sistemul sanitar de urgenţă şi, în acelaşi timp, să fie implicată această zonă de servicii furnizate de medicii de familie în sprijinul pacienţilor şi în vederea efectuării acelor tratamente şi furnizării asistenţei medicale necesare acestor pacienţi. Practic, pacienţii infectaţi cu coronavirus, pacienţii asimptomatici vor fi monitorizaţi şi asistaţi medical de către medicii de familie, iar, în această privinţă, medicii de familie vor avea posibilitatea, potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, să deconteze aceste prestaţii medicale în sumă de 105 lei pe caz din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a spus Ionel Dancă, astăzi, la Palatul Victoria.

Acesta a mai declarat că această ordonanţă de urgenţă reprezintă o soluţie adaptată la situaţia actuală și că Guvernul face un apel către medicii de familie pentru a fi alături de colegii lor din sistemul sanitar.

„Implicarea medicilor de familie este un act esenţial pentru a ajuta la reducerea presiunii pe sistemul medical de urgenţă şi în acest sens Guvernul face un apel către toţi medicii de familie să fie alături de toţi colegii din sistemul medical în acest efort comun de limitare a infecţiilor cu coronavirus şi să ajute în special în ceea ce priveşte această zonă a pacienţilor asimptomatici cu forme uşoare, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să meargă la spitale pentru a face acele servicii medicale de radiografie şi pentru a primi certificatele medicale care să ateste infectarea lor cu coronavirus şi perioada de izolare care le-a fost indicată, astfel încât să poată solicita certificatul medical pentru obţinerea concediului medical”, a explicat Ionel Dancă.

Știre în curs de actualizare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe