Newsflash
Ars Medici

Rațiunea, acoperită de hârtii

de Dr. Mihaela POP - nov. 10 2017
Rațiunea, acoperită de hârtii
Trăim într-o lume în care parcă din ce în ce mai mult suntem preocupați de pasarea responsabilităților, de „acoperirea” și scoaterea castanelor din foc cu mâna altuia, tagma medicală fiind făcută răspunzătoare pentru te miri ce. Printre ultimele fantasmagorii pe care le-am auzit este și „adeverința de la medicul de familie, din care să rezulte că bebelușul e apt pentru botez”. O cere preotul, la biserică.
Pornind de la ceea ce știm că ne cer autoritățile din România, ne-am gândit că pentru un botez de maximă siguranță ar trebui îndeplinite următoarele condiții: în cristelniță să fie apă plată, fără microbi, sau preotul să țină crucea de argint în ea timp de o oră înainte de botez; să existe un buletin de analize fizico-chimice și bacteriologice pentru acea apă, eliberat de Direcția de Sănătate Publică. Crucea folosită să aibă buletin de conformitate privind concentrația în argint, eliberat de Banca Națională a României. Temperatura apei să fie de 37°C, iar cea din biserică de 24°C. Pe cristelniță să fie atașat graficul de temperatură a apei, măsurată de două ori pe zi și un grafic de curățire a cristelniței, cu fișa produselor folosite la curățire, avizate și ele. Să existe un plan de deversare a apei folosite la botez. Copilul să nu fie scufundat cu capul în apă și nici ținut de nas și de gură, toate acestea fiind considerate tentative de omor; preotul să aibă coproculturi negative nu mai vechi de trei zile; să folosească mânuși chirurgicale la manevrarea copilului, mască tip botniță și patrafir de unică folosință, iar pentru împărtășanie să folosească o linguriță de unică folosință. Totodată, acesta să prezinte documente de proveniență pentru agheasmă, vinul de împărtășanie, anafură și uleiul de mir, pe care să fie specificată și perioada lor de valabilitate. Pentru scoaterea copilului din apă să folosească cearceaf de unică folosință.
Înainte de botez, aparținătorii să semneze acordul informat, pentru săvârșirea Tainei Botezului. Să nu se permită intrarea în biserică cu flori naturale, pentru că pot fi alergizante, iar busuiocul folosit în timpul slujbei să fie din plastic, pentru a evita declanșarea unor manifestări alergice.
La poarta bisericii să stea, pe toată durata ceremoniei religioase, o ambulanță cu echipaj complet, dotată pentru intervenții la urgențe cod roșu și o mașină de pompieri, având în vedere că se umblă cu foc deschis (lumânări de botez aprinse). Să fie dislocat și un pluton de jandarmi la fața locului pentru a veghea la păstrarea liniștii și ordinii publice, având în vedere că este vorba de o manifestare cu mai mulți participanți.
Părinții să dețină autorizație de la primărie pentru organizarea acestei adunări publice. La ceremonie să participe și un reprezentant al ANAF, care să consemneze „darul”, spre a fi impozitat și să vegheze la emiterea chitanței de către personalul bisericii, pentru serviciul religios prestat. Nu în ultimul rând, preotul să facă dovada că este înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Ei, ce părere aveți? Dacă luăm în calcul că pentru un pacient cardiac și efortul de defecație poate fi fatal, să ne așteptăm ca în curând să ni se ceară eliberarea unor adeverințe că pacientul e „apt să aibă scaun”? Cred că un pic de rațiune n-ar strica! Un pic!...

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa  inprimalinie@viata-medicala.ro

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe