Newsflash
OPINII

Raportări privind forţa de muncă

de Adriana CÂRNU - sept. 20 2024
Raportări privind forţa de muncă

În perioada 29-30 august a.c., OAMGMAMR a găzduit la București un seminar regional dedicat îmbunătăţirii raportării datelor despre forţa de muncă în sănătate.

Evenimentul a acordat o atenţie specială raportării datelor privind asistenţii medicali și moașele din regiunea sud-estică europeană, în contextul pregătirii celei de-a doua ediţii a raportului „State of the Nursing Report”. Documentul urmează să fie publicat în aprilie 2025. 

Organizat sub egida Reţelei de Sănătate din Europa de Sud-Est (SEEHN), seminarul a beneficiat de sprijinul și finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - Biroul Regional pentru Europa (OMS EURO). La deschiderea oficială a evenimentului au participat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii; Caroline Clarinval, șefa Biroului de Ţară al OMS; Mira Dasic, directorul SEEHN, și Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR.

Informaţii despre registrele de date

În prima zi a seminarului, experţii OMS au oferit participanţilor informaţii detaliate despre registrele de date și politicile bazate pe date, punând accent pe indicatorii incluși în cea de-a doua ediţie a raportului privind situaţia asistenţilor medicali la nivel global. Pe parcursul celei de-a doua zile, participanţii au discutat despre provocările specifice fiecărei ţări și au propus acţiuni concrete pentru îmbunătăţirea capacităţilor existente.

România a prezentat proiectul registrului unic al profesioniștilor din sănătate, aflat în dezvoltare prin PNRR, în colaborare cu OMS și Ministerul Sănătăţii. De asemenea, Sorin Hainagiu, director de strategii în cadrul OAMGMAMR, a prezentat modelul registrului unic electronic al asistenţilor medicali și moașelor, gestionat de OAMGMAMR.
Seminarul a pus un accent deosebit pe datele referitoare la forţa de muncă în asistenţa medicală, având în vedere că asistenţii medicali reprezintă peste 60% din forţa de muncă activă în sănătate în regiunea europeană a OMS. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe