Newsflash
Știri

Rafila dorește trecerea SMURD la Ministerul Sănătății, Arafat nu vede motivul

de L. Budin - apr. 7 2022
Rafila dorește trecerea SMURD la Ministerul Sănătății, Arafat nu vede motivul

Ministrul Rafila susține integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate, însă șeful DSU nu vede niciun motiv pentru această ruptură.

Integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, fiindcă „nu funcţionează separat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres. De cealaltă parte, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că demersul nu ar face decât „să slăbească sistemul și să strice ce s-a construit”.

raed-rafila

Ministrul Sănătății a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, că SMURD este o structură a DSU care „și-a făcut foarte bine datoria” - și a recunoscut meritele lui Raed Arafat, care conduce această structură.

Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice, este a Ministerului Sănătăţii. Integrarea serviciilor de urgenţă (...) cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcţionează separat. Ele trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român”, a precizat ministrul.

De cealaltă parte, Raed Arafat a spus că nu vede niciun motiv pentru această ruptură, informează Agerpres. 

Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin, pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare -, şi întoarcerea în timp, la un model în care fiecare era într-un alt loc, nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe, pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a spus, în replică, Raed Arafat.

A reamintit că sistemul a fost dezvoltat în 2007.

Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient”, a subliniat şeful DSU.

Rafila: e nevoie de un plan de reconfigurare a sistemului de sănătate

Rafila: lista spitalelor care pot fi finanţate din PNRR trebuie completată

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe