Newsflash
Internaționale LIFESTYLE

Practica mindfulness, eficientă în tratarea simptomelor anxietății

de Florentina Ionescu - oct. 28 2024
Practica mindfulness, eficientă în tratarea simptomelor anxietății

Un studiu recent a arătat că practica mindfulness poate fi la fel de eficientă precum antidepresivele în ceea ce privește calmarea anxietății.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 4% din populația lumii (301 milioane de persoane) este afectată de o tulburare de anxietate. Tratamentele pentru tulburările de anxietate pot include un tip de antidepresiv, betablocante ori benzodiazepine. Însă un studiu recent, condus de  National Institute of Mental Health din Bethesda, statul american Maryland, a arătat că practicarea mindfulnessului pentru a reduce stresul poate fi o metodă la fel de eficientă ca un medicament numit escitalopram (utilizat în mod frecvent pentru a trata depresia și anxietatea) în ceea ce privește ameliorarea simptomelor la persoanele cu diverse tulburări de anxietate, scrie Medical News Today. Studiul a fost publicat în „JAMA Network Open”. 

Cercetătorii au recrutat 276 de adulți care fuseseră diagnosticați cu una dintre următoarele tulburări de anxietate: agorafobie, tulburarea de panică, tulburarea de anxietate generalizată și tulburarea de anxietate socială. Apoi i-au înscris pe acești oameni într-un program de mindfulness pentru reducerea stresului (mindfulness-based stress reduction sau MBSR) sau le-au dat un tratament cu escitalopram pe o perioadă de 8 săptămâni. La jumătatea și la finalul trialului clinic, participanții s-au autoevaluat și au raportat care au fost nivelurile lor de anxietate și de depresie. 

Grupul de MBSR a participat la sesiuni de grup săptămânale, iar în timpul acestora persoanele au fost învățate atât teoria, cât și partea practică a mai multor forme de meditație de tip mindfulness. Apoi aceste persoane au practicat zilnic mindfulness. Grupul celălalt, căruia i-a fost prescris tratament medicamentos, a luat 10-20 mg de escitalopram pe zi, iar aceste persoane au participat la controale clinice săptămânale. Evaluatorii, la 4 săptămâni de la inițierea metodelor (mindfulness versus medicație) și la 8 săptămâni de la inițiere, au evaluat participanții, folosind mai multe scale referitoare la evaluarea anxietății și a depresiei. 

La jumătatea studiului, acele persoane tratate cu escitalopram au raportat o reducere mai mare în ceea ce privește simptomele anxietății, dar până la perioada de 8 săptămâni nu a existat nicio diferență semnificativă între cele două grupuri. Ceea ce înseamnă că practicarea meditației mindfulness a avut aceleași efecte ca medicația împotriva anxietății. Mai mult, grupul de persoane care a luat medicație s-a confruntat cu mai multe efecte adverse. 


Notă autor:

Fotografie de la Photo By: Kaboompics.com: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sanatos-femeie-ceas-de-mana-casa-4498220/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe