Institutul Național de Sănătate Publică derulează în perioada ianuarie-februarie campania „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”. Aceasta se adresează în special copiilor și adolescenților.
Sub sloganul „Mai multă viață, mai puține ecrane!” , campania desfășurată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) își îndreaptă atenția spre promovarea sănătății mintale, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul INSP.
„Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendință crescândă a oamenilor (în special a populației tinere) de a reduce comunicarea față în față, comportament care a crescut îngrijorarea față de dependența de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependența de ecrane, în special la tinerii de vârstă școlară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susțin că un comportament repetitiv și nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanțe precum drogurile și alcoolul și poate duce la dezvoltarea unei dependențe numită și dependență tehnologică”, notează reprezentanții INSP.
Campania se adresează în special copiilor, adolescenților, dar și părinților acestora precum și populației generale. Scopul acesteia este creșterea nivelului de conștientizare și încurajarea unui stil de viață orientat către sănătate. Acesta din urmă poate contribui la reducerea în mod semnificativ a tulburărilor mintale, dar și a unor tulburări de comportament, se arată în comunicatul INSP.
În acest context, reprezentanții instituției au atras atenția că, potrivit datelor cuprinse în Eurobarometrul privind sănătatea mintală, publicat în octombrie 2023, 46% dintre respondenți se confruntaseră în ultimele 12 luni cu o problemă emoțională sau psihosocială (stare de depresie sau anxietate), iar 89% dintre respondenți considerau că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice.
Totodată ei au atras atenția că, potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din anul 2023, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3.8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9% prevalența).
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe