Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Proteste la Paris: medicii sunt nemulțumiți de un proiect de lege

de Florentina Ionescu - apr. 30 2025
Proteste la Paris: medicii sunt nemulțumiți de un proiect de lege

Medicii francezi au protestat luni și marți împotriva reformelor referitoare la „deșertificarea sistemului medical”, reforme despre care spun că le amenință independența.

Medicii și rezidenții francezi au fost în grevă luni, 28 aprilie, și au plănuit demonstrații în toată țara marți, 29 aprilie, pentru a protesta împotriva unui proiect de lege, scrie rfi.fr. 

Ei protestează nu doar împotriva acestui proiect de lege, ci și împotriva propunerilor guvernului menite să abordeze problema „deșertificării sistemului medical”, despre care medicii spun că le impune constrângeri excesive asupra profesiei. 

Potrivit sursei citate, o mare parte a profesioniștilor din domeniul medical din Franța spun că aceste propuneri sunt ineficiente, adăugând în profesia lor unele constrângeri care, spun medici, deschid calea către sfârșitul independenței lor și sfârșitul libertății de a lucra unde-și doresc. 

Medicii francezi care lucrează în sistemul privat pot, în prezent, să-și deschidă un cabinet oriunde, în orice oraș, lucrând independent în sistemul public de sănătate. Însă multe regiuni din Franța nu atrag suficient de mulți medici, ceea ce duce la apariția așa-numitelor zone „deşertificate” din punct de verdere medical, zone unde pacienții sunt nevoiți să călătorească pe distanțe mari sau sunt nevoiți să aștepte mult timp pentru a accesa serviciile medicale. 

La această problemă, scrie sursa citată, se adaugă și deficitul de medici în Franța, cauzat de reducerea, în anii 90, a numărului de studenți care absolveau în fiecare an facultățile de medicină. 

În acest context, propuneri precum proiectul de lege înaintat de deputatul socialist Guillaume Garot încearcă să abordeze problema deficitului de medici în ceea ce privește acordarea îngrijirilor medicale în Franța. Proiectul de lege care i-a făcut pe mulți medici să iasă în stradă ar reglementa locul unde doctorii francezi pot să-și deschidă noi cabinete. În zonele geografice unde există suficienți medici, aceștia vor avea voie să-și înființeze un cabinet doar dacă un alt medic se pensionează și pot deschide un cabinet nou doar dacă primesc autorizație din partea agenției regionale de sănătate. 

Potrivit sursei menționate, deși primul articol al proiectului de lege a fost adoptat cu o largă majoritate la începutul lunii aprilie a acestui an, restul articolelor urmează să fie dezbătute săptămâna viitoare, înainte ca proiectul să fie trimis la Senat. 

François Bayrou, prim-ministrul Franței, care nu susține acest proiect de lege, a prezentat  propriul său plan săptămâna trecută, plan care le-ar impune medicilor din zonele aflate în apropierea „deșerturilor medicale” să se deplaseze și să consulte pacienți în afara cabinetelor lor „o zi sau două zile pe lună” pentru a acoperi deficitul de medici din aceste arii.

Chiar dacă noul proiect de lege își propune să combată „deșertificarea” și deficitul de medici din unele zone ale Franței, medicii tineri spun că un astfel de act va „deteriora accesul” pacienților la serviciile medicale. 

„Această propunere legislativă va submina atractivitatea serviciilor medicale private, care reprezintă în prezent prima linie de apărare a sistemului de sănătate”, a declarat Lucas Poittevin, președintele asociației naționale a studenților la medicină (Association nationale des étudiants en médecine), pentru Le Figaro, preluat de site-ul connexionfrance.com

Un „deșert medical”, în Franța, este definit ca fiind o zonă geografică unde pacienții întâmpină dificultăți în a avea acces în mod regulat la un medic de familie, fie pentru că nu pot să-și facă o programare la un medic, fie pentru că nu există suficienți medici, fie pentru că pacienții locuiesc prea departe de cel mai apropiat cabinet medical. Guvernul fracez, scrie site-ul menționat, definește acest termen în mod clar, ca fiind o zonă unde pacienții au acces, în medie, la mai puțin de 2,5 consultații pe an la un medic de familie local. 

Termenul de deșertificare în domeniul medical poate fi folosit și pentru a descrie zonele din Franța în care nu există suficienți medici de familie, astfel încât timpul alocat pacienților este foarte limitat. În acest caz, chiar și pacienții care reușesc să obțină o programare la medic pot constata că nu au suficient timp pentru a-și explica în mod corespunzător problema în fața medicului lor de familie, iar medicul de familie nu are timp suficient pentru a le oferi nivelul optimi de îngrijiri medicale. 

Galerie foto mai jos: 


Galerie imagini (4)


Notă autor:

Credit foto: arhivă personală dr. Mihaela Brinza

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe