Spitalele publice din România ar putea acorda, din veniturile proprii, indemnizații de merit personalului de specialitate medico-sanitar.
Aceste indemnizații de merit trebuie să fie în limita a 2% din cheltuielile cu salariile de bază și cuantumul lor anual nu poate depăși șase salarii minime brute pe economie, scrie AGERPRES, care citează prevederile unui proiect de ordonanță de urgență publicat în Transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății.
„Adoptarea și implementarea actului normativ vor avea un impact macro-economic pozitiv prin creșterea performanței sistemului de sănătate din România, care va fi generată de îmbunătățirea capacității resursei umane din managementul serviciilor de sănătate”, se arată în nota de fundamentare a documentului.
Prin acest proiect legislativ se creează cadrul legal pentru îndeplinirea Jalonului nr. 359 – „Intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului sănătății de instituire a unui cadru de recunoaștere diferențiată a meritelor profesionale și de recompensare a personalului medico-sanitar”, parte a Reformei 3 - Dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate din Componenta C12 Sănătate din PNRR.
Potrivit notei de fundamentare, adoptarea acestei ordonanțe de urgență reprezintă temeiul juridic necesar reglementării prin ordin al ministrului sănătății a indicatorilor de performanță, metodologia de evaluare, categoriile de personal precum și condițiile de acordare a indemnizațiilor de merit.
„Adoptarea prezentului act normativ este esențială pentru crearea unui sistem medical performant, motivant pentru profesioniști și sustenabil din punct de vedere financiar, respectând în același timp angajamentele asumate de România în cadrul PNRR.”
Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, se vor introduce modificări legislative care vor:
- Impune spitalelor publice să monitorizeze anual indicatorii de performanță la nivel nivel de secție, compartiment, laborator, serviciu medical și ambulatoriu integrat.
- Permite acordarea unor indemnizații de merit personalului medical, în limita a șase salarii minime brute pe economie anual, în funcție de rezultatele monitorizării performanței.
- Sursa financiară a acestor indemnizații de merit o reprezintă veniturile proprii ale spitalului. Completarea prevede cu titlu opțional și alte surse posibile de finanțare, sau prin contribuția autorităților locale pentru spitale, indiferent de subordonarea acestora.
Prin ordin al ministrului sănătății vor fi stabiliți indicatorii de performanță și metodologia de acordare a indemnizațiilor de merit, pentru a asigura un proces echitabil și predictibil, potrivit notei de fundamentare.
Prin urmare, adoptarea acestei ordonanțe este esențială pentru crearea unui sistem medical performant, motivant pentru profesioniști și sustenabil din punct de vedere financiar, respectând în același timp angajamentele asumate de România în cadrul PNRR.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe